Deși sunt doar 60 de ani de când plasticul este produs de umanitate, putem deja vorbi despre o acumulare uriașă a cantităților din acest material, împrăștiate peste tot în natură: oceane, păduri și râuri.
Poluarea cu plastic este uriașă și e una dintre cele mai grave probleme planetare, de vreme ce plasticul nu se degradează în natură vreme de sute de ani. Ca atare, un pas uriaș înainte este interzicerea comercializării plasticului de unică folosință. Iar România a adoptat, în cele din urmă, prin Ordonanță de Guvern, măsuri de reducere a impactului plasticului asupra mediului.
În ședința de guvern de miercuri a fost adoptată Ordonanța prin care se interzice oficial punerea pe piață a unor produse din plastic de unică folosință, care ar fi trebuit transpusă în legislația românească încă de la începutul lunii iulie, din Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.
Potrivit ordonanței, operatorii economici care introduc produse din plastic de unică folosință au anumite obligații suplimentare, precum colectarea unei cantități egale cu 77 % ca greutate a produselor de plastic de unică folosință
introduse pe piață într–un anumit an, până în 2025 și colectarea unei cantități egală cu 90 % ca greutate a produselor de plastic de unică folosință introduse pe piață într–un anumit an, până în 2029.
Actul normativ urmărește, așadar, „prevenirea generării de deşeuri şi scăderea cantităţii de deşeuri din plastic de unică utilizare, îmbunătăţind astfel calitatea mediului, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră; utilizarea de către consumatori a alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă, durabile/care nu conţin plastic; reducerea consumului pentru pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; interzicerea introducerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile”.
Și colectarea separată a deșeurilor este una dintre temele mari incluse în această ordonanță. Astfel, potrivit documentului, „Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ–teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ–teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, după caz, au obligația ca începând cu data de 1 ianuarie 2022 să organizeze, să gestioneze și să coordoneze un sistem public pentru colectarea separată a deșeurilor produse după consumul produselor din plastic de unică folosință enumerate în partea F din anexa la prezenta ordonanță, în vederea reciclării.„
Emiterea acestui document important care își propune să reducă pe cât mai mult posibil acumularea deșeurilor din plastic nu va rezolva, însă, problema plasticului de unică folosință. Specialiștii din domeniul mediului spun că în acest moment în România există stocuri uriașe de produse care au în componență plasticul de unică folosință, pentru care prevederile acestei ordonanțe nou adoptate nu se vor aplica. Însă, putem discuta despre un pas înainte, cel puțin pe linia prevenirii unor dezastre viitoare, cauzate de sufocarea mediului cu plastic.