marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialProtest la Viena pentru pădurile României

Protest la Viena pentru pădurile României

Organizația de mediu Agent Green și-a unit forțele cu Extinction Rebellion Austria, Fridays for Future Vienna și Lieferkettengesetz în cadrul unui protest prilejuit de inaugurarea unui nou magazin IKEA la Viena. Un raport al Agent Green arată că IKEA distruge cu cinism pădurile seculare ale României.

Raportul realizat de Agent Green și publicat în luna august acestui an evidențiază probleme sistemice de management forestier în ceea ce privește mai multe păduri din România care sunt deținute de IKEA. De altfel, membrii organizației de mediu au demonstrat, cu filmări și fotografii faptul că în România se încalcă foarte frecvent legile din domeniul forestier.

Situația este cu atât mai gravă, cu cât o parte dintre suprafețele forestiere deținute de IKEA sunt înregistrate ca arii protejate ca urmare a importanței lor pentru animalele sălbatice. Acuzațiile făcute de organizația de mediu la adresa IKEA sunt extrem de grave și justifică în totalitate demersul de a protesta la Viena, în cursul zilei de joi, cu prilejul deschiderii unui nou magazin al multinaționalei. 

Astfel, mai mulți activiști pentru mediu s-au adunat în fața noului magazin deschis la Viena, au vorbit despre efectele distrugătoare ale exploatărilor ilegale de către aceste multinaționale, au afișat pancarte cu mesaje de conștientizare și au atras atenția asupra unei probleme extrem de grave.

De altfel, președintele Agent Green, Gabriel Păun a spus, cu prilejul acestui protest, că IKEA are acum a treia cea mai mare proprietate forestieră din România după familia regală și biserică.

Raportul Agent Green, care se întinde pe câteva zeci de pagini arată că „IKEA se angajează în practici forestiere care presupun pretenții minime de la angajații și subcontractanții societății care își desfășoară activitatea pe terenurile societății, aducând astfel prejudicii mediului, comunităților și ariilor naturale protejate. O parte dintre aceste acte de distrugere sunt comise în interiorul sau  în apropierea unor situri Natura 2000 desemnate de UE care ar trebui să fie protejate în temeiul directivelor UE.

IKEA nu ar ține seama nici de strategiile UE în domeniul forestier, care urmărește protejarea strictă a pădurilor seculare și primare. În fapt, IKEA exploatează fără nicio reținere pădurile seculare de pe terenurile sale, un exemplu în acest sens fiind amenajamentul silvic al societății menționate pentru interiorul sitului Natura 2000 Penteleu.

În amenajament se consideră prioritară tăierea majorității parcelelor de pădure cu copaci cu vârste cuprinse între 120 și 180 de ani, care trebuie să fie exploatate „urgent” ca urmare a unei așazise „urgențe de regenerare”, care este de fapt o politică de exploatare a pădurilor seculare. „, se mai arată în raportul publicat de Agent Green.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare