sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialFraților, am înfrânt big time!

Fraților, am înfrânt big time!

Sunt luni întregi de când România nu mai e guvernată. Partidele care ar fi trebuit să se ocupe de asta s-au concentrat atât de adânc pe lupta electorală internă, încât ne-au uitat. Iar noi, captivați de spectacolul politic și de numeroasele dezvăluiri din tinerețea lui Cîțu, am uitat, la rândul nostru, că plătim niște oameni cu bani grei să ne administreze resursele, nu să se ocupe de campanii interne.

Au fost speranțe în povestea asta. Au început din vara anului 2018 și s-au intensificat după alegerile locale, când PSD părea înfrânt definitiv. După zeci de ani petrecuți în jugul corupției cu accente totalitare, ne așteptam la altceva. Mai ales că, alături de PNL era acum și USR-Plus, acest partid tânăr care pretindea că e interesat de curățenie în politică și de moralitate în administrație. Cumva, lucrurile nu dădeau, totuși, semne că se schimbă.

Erau, e drept, alte chipuri, dar metehnele se dovedeau a fi aceleași. PNL începea să se manifeste precum o oglindă a PSD-ului în vremea lui de glorie, iar USR-Plus tăcea, înfruptându-se de la sânul puterii, în care se simțea tot mai confortabil. Banii au schimbat, însă, regulile jocului.

PNDL 3, botezat parcă ironic “Anghel Saligny”, începea să fie sursă de conflict între PNL și USR-Plus, fiind evident faptul că liberalii încercau să finanțeze lupta internă a lui Florin Cîțu din bani publici. Realmente, mizeria începea să se simtă cu aceeași intensitate ca pe vremea lui Dragnea, care tot prin PNDL își condiționa susținerea în teritoriu.

Demiterea lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, în acest context complicat, a fost o lovitură puternică în orgoliul USR-Plus, care mai trecuse o dată prin experiența mazilirii unui ministru din moftul premierului Cîțu. Și atunci ieșirea din jocul politic murdar părea cam singura opțiune rezonabilă pentru USR-Plus. Numai că plecarea de la guvernare înseamnă pierderi de bani și de funcții. Rămânerea la guvernare în contextul dat înseamnă pierderi în sondaje. Alegerea, deci, nu poate fi facilă.

Așa că s-a mers pe calea de mijloc, dacă se poate vorbi despre așa ceva, și anume semnarea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Cîțu fie alături de PSD, fie de AUR. Ambele variante par desprinse dintr-o halucinație pentru electoratul USR-Plus, la fel cum tot halucinant li se pare, probabil, și celor cu credințe social-democrate sau aurite ideea de a se alia cu “progresiștii” pentru un scop comun.

În acest moment de criză politică extremă, în care riscul de a pune țara pe o tipsie în brațele PSD-ului e uriaș, premierul Florin Cîțu scrie pe Facebook că “România va câștiga big time“, referindu-se cel mai probabil la rezultatul unui meci de fotbal. Practic, în timp ce medicii se luptă cu pandemia, românii cu facturile tot mai mari, cu ratele uriașe, cu un curs leu-euro mai nefavorabil ca niciodată și deseori cu foamea, Florin Cîțu se gândește la meciuri în care România va câștiga big time.

Noi, pe de altă parte, am înfrânt din nou. Cumva, tragedia asta ni se întâmplă ciclic, ca un fel de blestem derivat probabil din faptul că nu ne învățăm niciodată lecția. Iar acum ne merităm pe deplin situația și chiar și coronița de AUR pe care tocmai USR-Plus vrea să ne-o așeze pe creștet, în semn de mulțumire pentru că am sperat cam mult…

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare