Mai multe ONG-uri cer Avocatului Poporului să ducă la CCR Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

Mai multe ONG-uri cer Avocatului Poporului să ducă la CCR Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”

Expert Forum, alături de mai multe organizații neguvernamentale și grupuri civice, solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”.

Acest segment al societății civile consideră că adoptarea acestei ordonanțe de urgență s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituție, în lipsa unei situații extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare și asumarea unui astfel de proiect de către Guvern.

Expertul Septimius Pîrvu din cadrul Expert Forum susține că, în contextul adoptării acestei ordonanțe, se poate constata și încălcarea articolului 141 din Constituția României referitor la Consiliul Economic și Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituție și nici nu s-a primit un aviz, deși avizul CES este obligatoriu.

Guvernul a inițiat un OUG care să reglementeze un program cu un buget de 50 de miliarde de lei, justificând urgența prin lipsa infrastructurii la nivel local. OUG justifică faptul că neaprobarea acestui proiect ar conduce ”pe termen lung la neasigurarea standardelor de calitate a vieţii, necesare populaţiei, în domeniul serviciilor publice” și menționează și nerespectarea de către statul român a unor angajamente la nivel european, iar nepunerea lor în aplicare ar conduce la sancțiuni.

De asemenea, legiuitorul menționează faptul că se încheie Programul Național de Dezvoltare Locală și există încă cereri care nu au fost soluționate, invocând urgența pentru a asigura accesul populației la servicii. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neașteptat și nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului.„, susține Septimius Pîrvu.

Practic, Expert Forum consideră că nu e vorba de nicio urgență care să justifice adoptarea respectivei ordonanțe pe repede înainte și fără respectarea normelor procedurale și, ca atare susține că programul Anghel Saligny este neconstituțional. De aceea, se dorește punerea lui sub lupa CCR

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.