joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialAfaceristul Nelu Iordache, condamnat la 11 ani de închisoare

Afaceristul Nelu Iordache, condamnat la 11 ani de închisoare

Considerat a fi unul dintre „regii asfaltului” din România, omul de afaceri Nelu Iordache este de multă vreme atât în atenția presei, cât și a autorităților. Curtea de Apel s-a pronunțat în cursul zilei de miercuri într-un dosar referitor la deturnarea de fonduri europene de către afacerist, infracțiune pentru care a primit o condamnare de 11 ani și 9 luni de închisoare.

Procesul lui Nelu Iordache s-a referit la faptul că acesta ar fi deturnat 31 milioane de lei din fondurile europene necesare pentru construirea primului tronson din autostrada Nădlac – Arad (22 kilometri). Practic, cu banii europeni alocați proiectului, Iordache a plătit datoriile firmei sale, Romstrade.

Inculpatul a explicat că aceste cheltuieli reprezentau, în parte, plata unor datorii restante către furnizorii de materii prime [beton, asfalt, criblură, benzină, motorină și altele asemenea] aferente unor alte șantiere, dar pe care trebuia să le achite pentru că altfel furnizorii nu ar fi fost dispuși să furnizeze materialele la noul șantier; în parte plata salariilor restante lucrătorilor care trebuiau aduși la noul șantier; contravaloarea transportului acestor lucrători și a unor utilaje de la diverse alte puncte de la noul loc [adică mobilizarea mijloacelor tehnice și umane de care avea nevoie]; plata unor servicii de consultanță către alte firme, către cabinete de avocatură etc.”, se arată în hotărârea primei instanțe care a judecat dosarul.

În rechizitoriul procurorilor se arată faptul că Nelu Ioardache a schimbat destinația sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea și execuția lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanțată în proporție de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

În realitate, însă, suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR S.A. a fost utilizată pentru achitarea unor datoriilor restante ale societății ROMSTRADE SRL Concret, banii destinați construcției primului tronson de autostradă au fost folosiți în alte scopuri. În consecință, proiectul a rămas nefinalizat, iar Comisia Europeană a suspendat plățile pentru proiect.

Dosarul a fost trimis în judecată acum 8 ani de zile și abia acum s-a ajuns la o decizie definitivă a instanței. Nu este singurul dosar care îi dă bătăi de cap afaceristului. Acesta ar fi trebuit, tot miercuri, să se prezinte la instanță pentru a da explicații într-un alt dosar de evaziune fiscală.

Nelu Iordache a declarat public că, dacă va fi condamnat, se va preda de bunăvoie.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare