sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneForumul Orașelor Verzi se desfășoară la Brașov: "Este vorba despre asumare"

Forumul Orașelor Verzi se desfășoară la Brașov: „Este vorba despre asumare”

Între 6 și 12 septembrie are loc la Brașov ceea ce autoritățile locale prezintă a fi „cel mai mare eveniment de mediu și sustenabilitate din România”. Allen Coliban, primarul orașului, consideră că scopul evenimentului este unul de asumare a efectelor climatice ale unui comportament abuziv la adresa mediului, dar și găsirea de soluții pentru încetinirea evoluției acestora.

Forumul Orașelor Verzi, care are loc în această perioadă la Brașov, cuprinde aproximativ 40 de evenimente, în care sunt implicate zeci de ONG-uri și foarte mulți voluntari. Autoritățile locale din țară au fost și ele invitate la dezbateri pe tema unor politici publice care să susțină mediul și să evite efectele nocive ale exploatării iresponsabile, iar administrația locală consideră că aceste dezbateri sunt esențiale pentru a preveni o criză existențială pentru specia umană.

Allen Coliban spune că evenimentul vine ca o consecință a contextului delicat la nivel global, mai ales după ce specialiștii din domeniul mediului au atras atenția că se poate deja discuta despre un „cod roșu pentru umanitate”.

Vorbim despre țintele pe care umanitatea este datoare să le îndeplinească, pentru a preveni dezastrele de la nivel global și, totodată, e foarte important să avem asumare la nivel local, pentru că autoritățile locale sunt cele mai apropiate de cetățeni, cele mai în măsură să vină cu măsuri sustenabile pe termen mediu și lung. Despre asta este vorba în primul rând: despre asumare.”, a declarat Allen Coliban.

Citește și: INTERVIU EXCLUSIV – Allen Coliban, despre dezastrul mediului din România: “În ritmul ăsta, o să sfârșim într-un concasor de deșeuri”

Forumul Orașelor Verzi, Brașov

Un alt scop al evenimentului este acela de a educa și de a oferi exemple pozitive pe linia protecției mediului celor mai tineri membri ai comunităților. Mai mult, însă, se pune problema tragerii unui semnal de alarmă privind nevoia unor modificări în abordarea mediului la nivel local.

Forumul Orașelor Verzi, organizat la Brașov, este un punct de pornire în sensul conștientizării de către autoritățile locale a responsabilității lor de a lua în calcul impactul unor măsuri asupra mediului. De altfel întâlnirea dintre autoritățile române și cele din Europa care se petrece în aceste zile la Brașov poate fi o sursă de inspirație pentru cei care gestionează resurse locale, adaptând modele funcționale în alte țări la specificul comunităților pe care le reprezintă.

La eveniment și-a făcut prezența și ministrul Mediului, Tanczos Barna, care susține, la nivel declarativ, că o cheie a succesului este conștientizarea problemelor de mediu la nivel local și aplicarea de măsuri pentru protejarea mediului, chiar dacă ele pot fi nepopulare, cel puțin la început.

Văzând tendința în Uniunea Europeană, toată planeta, practic, vor veni în perioada următoare decizii nepopulare. Multe. Și pe sechestrarea carbonului, și pe eliminarea fosilului ca sursă de energie până în 2050, reducerea emisiilor de carbon. Deci toate aceste decizii care au fost luate deja pe plan mondial vor afecta autoritățile publice locale și eu mă bucur că aici vedem inițiativă„, a spus Tanczos Barna în cadrul evenimentului.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare