Fișe matricole ale politicienilor care au ajuns la cârma țării au tot fost publicate. Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă au avut performanțele școlare puse sub lumina reflectorului fără probleme. La Florin Cîțu, lucrurile nu mai sunt atât de simple. Dosarul din liceu al premierului este ținut în continuare departe de ochii publicului, chiar cu acordul instanței de judecată.
Trecutul lui Florin Cîțu pare a fi, de departe, un amalgam de situații controversate, pe care nici măcar el însuși nu le poate explica foarte coerent. Era normal, în aceste condiții, ca fiecare aspect al activității sale trecute să fie pus sub lupă. Cu atât mai mult activitatea lui școlară din perioada în care era elev al Colegiului Energetic Râmnicu Vâlcea. Din păcate, cei care au avut astfel de curiozități s-au lovit de zidul secretomaniei, justificată de Regulamentul General pentru Protecția Datelor.
Doar că prevederile acestui Regulament, care nu s-au luat în calcul în cazul altor politicieni, nu ar împiedica publicarea datelor din fișa matricolă a premierului, de vreme ce performanțele școlare ale unui politician sunt informații de interes public, ele vorbind, în esență, despre competența și disciplina celui care decide că poate să administreze resursele unei țări.
Un ziar local din Râmnicu Vâlcea a solicitat Colegiului Energetic Râmnicu Vâlcea fișa matricolă a premierului. Instituția de învățământ a refuzat, însă, să răspundă favorabil solicitării, așa că jurnalistul a ajuns în instanță, considerând că Tribunalul Vâlcea ar trebui să oblige Colegiul să-i pună la dispoziție documentul.
Dosarul, înregistrat la Tribunalul Vâlcea la finalul anului 2020 s-a finalizat în luna martie a acestui an, prin respingerea solicitării jurnalistului din Vâlcea.
„Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamantul Pîrnău Tiberiu Constantin, directorul publicaţiei Ziarul de Vâlcea, în contradictoriu cu pârâtul Colegiul Energetic Rm. Vâlcea. Obligă reclamantul să plătească pârâtului suma de 250 lei, reprezentând cheltuieli de judecată ce constau în onorariu avocaţial redus.„, se arată în minuta instanței din 24 martie 2021.
Situația a dat naștere și mai multor speculații, mai există că există destule dezbateri legate de modul în care a reușit Florin Cîțu să-și finanțeze școlarizarea în SUA. Cu toate acestea, lucrurile nu au fost clarificate.
INVESTIGATORIA a solicitat Colegiului Energetic Râmnicu Vâlcea o copie a foii matricole a lui Florin Cîțu, semnalizând unității de învățământ că GDPR-ul nu poate fi considerat o problemă, de vreme ce singurele informații necesare publicului sunt performanțele școlare ale premierului, celelalte date cu caracter personal putând fi anonimizate. Vom publica răspunsul unității de învățământ, imediat ce-l vom primi.
Ziarul de Vâlcea susține, însă, că la mijloc ar fi protecția politică a premierului, de vreme ce inspectorul general școlar de la Vâlcea, Mihaela Andreianu, ar fi făcut presiuni asupra directorului de la Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea pentru ca acesta sa nu furnizeze presei fișa matricolă a fostului elev.
Felicitari pentru intiativa de a face lumina in trecutul premierului.
[…] instanței invocând Legea informațiilor de interes public, dar a pierdut procesul. Un demers similar s-a lovit tot de un […]
[…] adresat instanței invocând Legea informațiilor de interes public, dar a pierdut procesul. Un demers similar s-a lovit tot de un […]