vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticDominic Fritz suspectează o rețea de fraudare a concursurilor de angajare în...

Dominic Fritz suspectează o rețea de fraudare a concursurilor de angajare în Primăria Timișoara

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a făcut o plângere penală, sesizând procurorii cu privire la suspiciunile sale, potrivit cărora în primăria pe care o conduce ar fi funcționat în trecut o rețea de fraudare a concursurilor de angajare.

Plângerea a fost trimisă la DNA, după ce, întâmplător, Fritz și staff-ul său din primărie au remarcat printre documentele unui angajat faptul că existau diferențe de caligrafie semnificative între lucrările aceleiași persoane, care participase la două concursuri.

Cercetând mai departe situația, s-a constatat că aceeași caligrafie era prezentă pe mai multe lucrări de concurs, ale mai multor persoane. Situația a părut cel puțin ciudată celor care administrează acum Primăria Timișoara, așa că procurorii au fost sesizați asupra acestui aspect.

Dominic Fritz crede că acest sistem de fraudare a concursurilor de angajare din primărie este unul destul de vechi, care presupune existența unor complicități cel puțin în cadrul departamentului de resurse umane și presupune chiar că la toate aceste nereguli s-ar putea adăuga și mita.

Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premeditat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii.”, a punctat primarul Timișoarei.

Acesta spune că a descoperit, la o verificare superficială, șapte cazuri în care s-a procedat astfel și crede că, de fapt, numărul celor care s-au angajat prin aranjamente, pile și mită poate fi, de fapt, mult mai mare.

Dominic Fritz descrie într-o postare pe Facebook cum crede că a funcționat, de fapt, această rețea a concursurilor aranjate din primărie.

La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior.

Ghinion că a rămas în dosar lucrarea scrisă de către echipa falsificatoare, cu caligrafie identică la mai mulți candidați. Și sunt sigur că cele 7 cazuri pe care le-am descoperit la o verificare punctuală sunt doar vârful icebergului. Sper că DNA va lua la puricat toate dosarele de concurs din ultimii ani. „, a explicat Dominic Fritz.

Fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, a reacționat la scurt timp după aducerea în fața publicului a situației de Dominic Fritz. Robu spune că, dacă faptele sesizate de actuala administrație se confirmă, ele trebuie pedepsite de instituțiile abilitate, menționând că asta nu spune nimic despre vreo implicare a sa personală în această situație.

Robu susține că a avut mereu încredere în subordonații săi și că nu are nicio legătură cu rețeaua de fraudare a concursurilor de angajare din primărie, dacă ea există.

Eu am declarat în repetate rânduri pe parcursul celor 8 ani cât am fost Primar că am încredere în colaboratori -mă refeream la toți cei cca 500 de angajați ai Primăriei și la toate celelalte persoane cu care am interacționat-, dar nu garantez decât pentru mine. Ori, pentru mine garantez în continuare, pentru totdeauna, pentru alții nu, indiferent de cine ar fi vorba, din nou pentru totdeauna!„, a punctat fostul primar.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare