marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneAchiziția de vaccinuri a României a ajuns pe masa DNA

Achiziția de vaccinuri a României a ajuns pe masa DNA

DNA a deschis un dosar in rem legat de modalitatea în care România a achiziționat vaccinurile în pandemie. Oameni din Ministerul Sănătății susțin că guvernul a comandat nejustificat un număr foarte mare de vaccinuri, deși era clar că ele nu vor fi folosite în cadrul campaniei de vaccinare.

DNA a anunțat marți că a înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. Procurorii spun că momentan urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În această etapă a dosarului, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat, interesul procurorilor fiind strict acela de a avea un cadru procesual care să le permită strângerea de probe pentru probarea unor potențiale infracțiuni comise de autoritățile române.

Surse din Ministerul Sănătății susțin, pentru INVESTIGATORIA, că problema este numărul uriaș de doze de vaccin achiziționate de statul român, deși era absolut previzibil că, și dacă această campanie de vaccinare ar fi mers extrem de bine, ar fi rămas un excedent de doze de vaccin neutilizat. Și mai grav ar fi faptul că achizițiile s-au făcut fără a se ține cont de ordonatorul de credite, adică de Ministerul Sănătății.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu confirmă, într-o postare pe Facebook, aceste informații și spune că „România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat.”

Potrivit datelor publice, România a primit până acum 18.522.449 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care a folosit puțin peste jumătate. Peste 700.000 de doze de vaccin au expirat.

Premierul Florin Cîțu declara, în vara acestui an, că România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de succesul campaniilor de vaccinare, şi revânzarea sau donarea dozelor suplimentare.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare