luni, martie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV! Firma lui Valentin Dragnea face bani din neputința bătrânilor din Teleorman:...

EXCLUSIV! Firma lui Valentin Dragnea face bani din neputința bătrânilor din Teleorman: semnături falsificate și contracte prelungite abuziv

Slobozia Mândra este o comună mică din Teleorman, formată numai din satul de reședință. Așezarea are până în 2000 de locuitori, majoritatea vârstnici, singuri și neputincioși. Aici reușește să facă bani frumoși fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin, prin exploatarea și abuzarea acestei populații care nu se poate apăra singură și pe care nimeni n-o apără.

Prin Slobozia Mândra se vorbește despre contracte semnate în fals, bătăi în secția de poliție pentru retragerea plângerilor legate de firmele lui Valentin Dragnea și despre presiuni administrative uriașe asupra unor oameni neputincioși, care posedă terenuri pe care nu le pot munci. Și atunci le dau în arendă. Firmele familiei Dragnea au apărut acolo ca prin minune, ca răspuns la această nevoie. Și, deși și-au schimbat constant denumirile, tacticile au rămas aceleași.

Slobozia Mândra, Teleorman

Gransiloz, Agrotrust și Nutrelo Group, toate ținute cu o mână forte de Valentin Dragnea, au figurat ani la rândul în contractele de arendă ale bătrânilor din Slobozia Mândra. Contractele sunt făcute în așa fel, încât să permită arendașului orice tip de abuz, inclusiv prelungirea cu 10 ani a contractului de la sine putere, dacă arendatorul nu înștiințează în scris, cu un an înainte, despre intenția de a nu-l prelungi. Oamenii sunt bătrâni, nu au noțiunea timpului și nici exercițiul notificărilor scrise, așa că arenda se prelungește cu zecile de ani, iar fiul lui Dragnea încasează bani din campaniile agricole pe terenuri de care dispune după bunul său plac.

Nutrelo Group a rămas acum firma cu rol de arendaș în Slobozia Mândra, iar abuzurile se desfășoară fără niciun impediment, deși au fost situații în care DNA a primit informații despre acestea. Dosarele s-au întors, însă, în Teleorman, unde s-au și îngropat.

Majoritatea bătrânilor din comuna în care Valentin Dragnea prosperă nu au niciun fel de reactivitate la abuz. Lucrurile ies la iveală atunci când rude mai tinere de-ale lor intră pe firul neregulilor și descoperă abuzul. Apoi aceștia sunt supuși presiunilor și amenințărilor din partea oamenilor apropiați afacerilor lui Dragnea.

Este cazul Danielei Dragu, nepoata unui bătrân din Slobozia Mândra, care a semnat în anul 2008 primul contract de arendă cu TelDrum pe 5 ani. Ulterior, termenii contractului s-au modificat, în așa fel încât contractul să se poată prelungi pe câte zece ani fără acordul arendatorului, în cazul în care acesta nu anunța cu un an înainte în scris despre intenția de a opri contractul.

Daniela Dragu a povestit, în exclusivitate pentru Investigatoria, întreaga poveste, cu toate presiunile care au degenerat din ea.

În 2013 am sunat la TelDrum să-i întreb de pământ, că ne expira contractul, și am primit răspuns că acel contract s-a prelungit pe 10 ani… După ce am început să-i stresez cu telefoane și să le cer zeci de explicații, au zis că acel contract ar fi fost semnat de bunicul meu în anul 2012. Lucru negat de bunic. Cum situația mergea din rău în mai rău, am cerut să fac testul de scris să demonstrez că au falsificat semnătura bunicului. La o perioada de timp m-au contactat pentru a „remedia” situația pe cale amiabilă, să rezilieze acel contract și să-l facă pe 5 ani. Pentru a trece cu vederea acel „incident” ne-au oferit mai mult grâu la hectar decât în anteriorul contract. Contractul cu probleme făcut pe 10 ani a fost făcut în anul 2012.

Problemele cu contractul le-am descoperit în perioada aprilie-mai 2013 (în acea perioada asociația schimbase numele din TelDrum în Agrotrust). Câteva luni bune a durat cearta cu ei. Într-un final, în anul 2014 ne-au făcut alt contract, dar asociația din Agrotrust schimbase numele în Gransiloz. În urmă cu doi ani am fost nevoiți să apelăm la executorul judecătoresc pentru a lua arenda cuvenită, Gransiloz Gransiloz devenind Nutrelo Group. Altă problemă pentru noi, alți bani cheltuiți. Anul trecut în luna septembrie, când am fost să ridicăm arenda, i-am zis angajatului ce ne-a dat banii că în decembrie 2020 ne expiră contractul de arendă și să transmită șefilor a ne contacta pentru a stabili dacă semnăm alt contract de arendă sau renunțăm. Angajatul a zis că le va transmite superiorilor. Timpul a trecut și nu ne-a căutat vreun reprezentant sau angajat al Nutrelo.

Am fost la sediul lor, am vorbit cu directorul, i-am zis și de contract că a expirat în decembrie 2020. Într-un final a zis că-mi plătește prețul stabilit pe kg de grâu, dar… contractul să-l semnez cu Nutrelo Group pe 10 ani. Familia mea nu a fost de acord cu semnarea contractului pe 10 ani. Au zis că Nutrelo Group nu a prezentat semne de seriozitate în acești 5 ani, noi an de an având probleme cu asociația lor. Cum să le dăm pământul pe 10 ani?

Când am mers să încasez suma stabilită, le-am zis că nu semnăm contract pe 10 ani. Dacă vor să facem contract pe 5 ani, suntem de acord să lăsăm pământul în continuare la Nutrelo, iar domnul director a zis ca: „Știți, conform contractului avut cu Nutrelo, dacă voi nu ne-ați înștiințat, contractul s-a prelungit automat pe 10 ani”.

Termenii contractului

Situația s-a complicat și mai tare după ce familia Danielei Dragu a luat legătura cu o persoană de la o altă asociație, pentru a muta acolo pământul în arendă. Din momentul acesta, a intrat și primarul pe fir, care pare a fi un susținător fervent al afacerilor familiei Dragnea în zonă.

După ce am încasat banii pentru arendă, am luat legătura cu o altă persoană ce are asociație. I-am explicat ca suntem liberi de contract și am vrea să-i dăm pământul în arendă. Acea persoană a fost de acord, am stabilit să ne întâlnim pentru a discuta și semna contractul. După discuțiile avute cu dânsul și semnarea contractului, a rămas că trebuie să meargă la primarie în comuna Slobozia Mandra, unde deține bunicul pământul, pentru a înregistra contractul. Acest domn a fost refuzat de către primar, motivul fiind că „titularul are încă 9 ani pământul în arendă la Nutrelo Group”. Stiți ce răspuns a primit acest om când a fost să înregistreze contractul de arendă? Că „acel pământ nu va pleca la nimeni, va rămâne în continuare la Nutrelo”. Chiar așa s-a ajuns? Dacă eu nu vreau să las pământul la Nutrelo, de ce țin „cu dinții” de pământul nostru? Cum poți să mă ameninți că ai vorbit cu avocatul societății și ți-a confirmat că acel contract este legal, chiar dacă nu este semnat pentru prelungire de noi?”, se întreba zilele trecute Daniela Dragu.

Răspunsul l-am aflat noi ulterior, consultând mai multe documente din Monitorul Oficial.

Însă, până la răspuns, facem și precizarea că problema terenurilor din zona respectivă a fost pusă în atenția procurorilor, fie a celor de Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele, fie la DNA. Toate aceste plângeri au fost clasate sau transmise parchetelor locale care n-au mișcat un deget pentru a proba dacă în zonele acestea locuite de oameni vulnerabili se fac abuzuri de către autoritățile aflate mână în mână cu firmele familiei Dragnea.

Firmele lui Valentin Dragnea s-au absorbit una pe alta, în funcție de nevoi. Prin cererea înregistrată sub nr. 21171/13.09.2018 la Oficiul Național al Registrului Comerțului – Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Teleorman, Nutrelo Group – S.A. a solicitat să se constate legalitatea hotărârii asupra fuziunii, unde Gransiloz – S.R.L. devine societate absorbită, iar Nutrelo Group – S.A. societate absorbantă și să se dispună înregistrarea acestora în registrul comerțului, solicitând radierea Gransiloz – S.R.L.

Potrivit Monitorului Oficial, consultat de Investigatoria, în luna martie a acestui an, acționarul majoritar al companiei Nutrelo Group era Dragnea Valentin Ștefan, care deținea 92 de acțiuni și 80% din capitalul social al firmei. Alături de el în acționariat se afla Gabriel Putineanu, care deținea 23 de acțiuni, adică 20% din capitalul social.

Tot atunci, în luna martie, Valentin Dragnea încheia un contract de creditare pe un credit APIA SAPS CAMPANIA 2021, în valoare de 6.500.000 RON constituind finanțare capital de lucru pentru desfășurarea activităților curente. Creditul a fost garantat de o cesiune de creanță asupra sumelor cuvenite beneficiarului subvenției APIA SAPS 2021, în baza adeverinței eliberate de APIA cu nr. TR-81/22.03.2021, ipoteca mobiliară asupra contului  și contracte de fidejusiune încheiate cu Dragne Ilie Liviu, Dragnea Valentin Ștefan și Putineanu Gabriel.

Practic, aceste terenuri luate în arendă în condiții discutabile, sub presiuni, amenințări, semnături false și prelungiri abuzive de contract pe câte un deceniu sunt garanția bunăstării constante a familiei Dragnea. Bunăstare de care se bucură inclusiv Liviu Dragnea după ieșirea din Penitenciarul Rahova, el însuși declarând că îl ajută copiii să supraviețuiască în aceste vremuri grele pentru el.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

4 COMENTARII

  1. Se intampla in toate satele invecinate, Lunca, Pleasov, Saelele etc. Nu doar acolo. Daca reusesti intr-un final sa scoti pamantul de la ei din arenda, in acte ai o parcela dar ei nu te lasa sa o muncesti deoarece au in arenda toate terenurile din jur si iti dau o alta suprafata la marginea suprafetelor luate de ei in arenda.

  2. […] „Prin Slobozia Mândra se vorbește despre contracte semnate în fals, bătăi în secția de poliție pentru retragerea plângerilor legate de firmele lui Valentin Dragnea și despre presiuni administrative uriașe asupra unor oameni neputincioși, care posedă terenuri pe care nu le pot munci. Și atunci le dau în arendă. Firmele familiei Dragnea au apărut acolo ca prin minune, ca răspuns la această nevoie. Și, deși și-au schimbat constant denumirile, tacticile au rămas aceleași”, scrie investigatoria.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare