România este în continuare neguvernată, deși au trecut aproape trei săptămâni de la căderea guvernului Cîțu, iar politicienii par să nu poate cădea la un acord pentru susținerea noului premier, propus de Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă. PSD cere un armistițiu, USR insistă că o majoritate a vechii coaliții este posibilă.
Situația de criză politică se prelungește în România, chiar dacă peste ea s-a suprapus o criză sanitară fără precedent. Partidele politice par să nu poată cădea la un acord, iar premierul desemnat, generalul Nicolae Ciucă încearcă în continuare să negocieze atât cu PSD, cât și cu USR, pentru a găsi susținerea de care are nevoie.
Biroul de comunicare al PSD a anunțat marți că dorește un armistițiu agreat de toate partidele de dreapta, în caz contrar refuzând să sprijine noul guvern propus. Responsabilitatea pentru situația prezentă este aruncată pe umerii lui Florin Cîțu, considerat principalul vinovat pentru criza în care ne aflăm.
„Din păcate, președintele PNL a subminat din start șansele oricărei continuări a discuțiilor și a tratat cu indiferență măsurile propuse de PSD pentru români și firmele românești. Atitudinea lui Florin Cîțu este total opusă ideii de armistițiu care înseamnă, în orice conflict, încetarea focului, adică oprirea tuturor acelor ostilități care produc victime. Însă, Florin Cîțu a ales să rupă orice punte de dialog prin atitudinea sa și face rău României, așa cum a făcut și cu dezastrul sanitar, explozia prețurilor la energie sau haosul din educație. Rezultatul acțiunilor sale iresponsabile continuă să facă victime în fiecare zi: românii mor, firmele mor, la fel și viitorul țării când sunt închise școlile. PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers.„, se arată în comunicatul transmis presei de PSD.
Din tabăra USR se aude, însă, în continuare apelul la o refacere a vechii coaliții. Dacian Cioloș, președintele partidului a ieșit marți seara public și a insistat asupra faptului că e posibilă reconstrucția vechii majorătăți PNL-USR-UDMR.
„România are nevoie de o majoritate, şi nu de un armistiţiu, şi e o majoritate care e posibilă. USR, PNL şi UDMR nu sunt adversari ci parteneri cu care putem construi împreună, şi azi am propus din nou celor de la PNL soluţii să reconstruim majoritatea. Acest lucru e posibil, USR să facă parte dintr-un guvern de coaliţie condus de Nicolae Ciucă dar pentru asta e nevoie să renunţăm la aceste tergiversări şi să ne aşezăm la masă să discutăm. Dacă îşi doresc cu adevărat să construim o majoritate de care are nevoie România, hai să ne aşezăm la masă şi să construim această majoritate pentru ca România să fie guvernată stabil„, a declarat Cioloş.
Lucrurile nu sunt, după cum se vede, deloc clare în mediul politic autohton. Faptul că într-o perioadă în care restricțiile sanitare sunt pe buzele tuturor, iar spitalele și morgile sunt pline, politicienii nu pot ajunge la un acord urgent pentru stabilizarea politică a țării este, cu fiecare zi ce trece, tot mai îngrijorător.