joi, iunie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneMarian Vanghelie, pus sub acuzare pentru trafic de influență și constituire de...

Marian Vanghelie, pus sub acuzare pentru trafic de influență și constituire de grup infracțional organizat

Fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru o serie de infracțiuni, printre care se numără constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și trafic de influență. Povestea „economatelor” începe să fie astfel elucidată.

Procurorii DNA au descins la domiciliul fostului primar al Sectorului 5 și l-au dus pe Marian Vanghelie la audieri în cursul zilei de joi. Ulterior audierilor, acesta a fost pus sub acuzare.

În rechizitoriu, procurorii vorbesc despre un mecanism extrem de complex al grupării infracționale organizate, care achiziționa bunuri prin intermediul unor societăți comerciale controlate de membrii grupării și le revindeau la prețuri mult mai mari prin S.C. Economat Sector 5 SRL. Mai mult, au fost create lanțuri comerciale în care erau interpuse societățile deținute sau controlate de membrii grupării.

Vorbim despre 22 de suspecți, între care se numără funcționari publici, directori din cadrul instituțiilor subordonate Primăriei Sectorului 5 și consiliului local, toți bănuiți de comiterea unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate efectuate de S.C. Economat Sector 5 (societate la care unic asociat este consiliul local).

Potrivit rechizitoriului, în anul 2018, marian Vanghelie, care era la momentul acela consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, împreună cu Petre Marian Leonard, directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L., și un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane (administratori ai unor societăți comerciale), și care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie  de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L.

Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la preturi supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante, etc), de la societățile controlate de aceștia.

Grupul a acționat în perioada 2018 – 2020 și ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale.

Liderul grupului infracțional ar fi chiar Marian Vanghelie, alături de Petre Marian și un om de afaceri, suspect în același dosar.

Cum acționa gruparea? Procurorii spun că mecanismul de acțiune al grupului era unul complex. Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării. Această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor sector 5, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale sector 5, școli, grădinițe, etc.).

Procurorii spun că astfel se ajungea la creșteri ale prețului produselor chiar și de 31 de ori mai mult față de valoarea reală a acestora pe piață și dau exemplul unui capsator din plastic, achiziționat de S.C. Economat sector 5 S.R.L. cu prețul de 81,6 lei, în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei.

Procurorii arată că în perioada 2016-2019, Vanghelie ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.

Prejudiciul estimat ajunge la o valoare totală de peste 256 milioane lei.

CARMEN DUMITRESCU
CARMEN DUMITRESCU
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare