Emilia Șercan: „Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată”

Emilia Șercan: „Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă este plagiată”

Jurnalista Emilia Șercan face o dezvăluire de mare amploare, protagonistul ei fiind chiar premierul Nicolae Ciucă. Aceasta susține și demonstrează că teza de doctorat, în baza căreia premierul a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată.

Cel puțin 42 de pagini din cele 138 ale lucrării de doctorat semnate de premierul Nicolae Ciucă sunt plagiate. Dezvăluirea vine de la jurnalista Emilia Șercan, cunoscută pentru munca ei asiduă în vederea descoperirii fraudelor academice în rândul oamenilor politici de la noi.

Aceasta a analizat lucrarea de doctorat și a constatat, pe lângă plagierea celor 42 de pagini, și faptul că conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Jurnalista susține că lucrarea de doctorat nici nu are aspectul general al unui produs de cercetare științifică. Aceasta a primit accesul la teza de doctorat a premierului la finalul anului 2021, după ce a cerut acest lucru de trei ori, începând din vara anului trecut.

Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă. Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP.”, arată jurnalista.

Aceasta a cerut și punctul de vedere al premierului Ciucă, iar acesta i-a răspuns jurnalistei că lucrarea lui de doctorat ar fi fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv. Cazurile de furt academic în rândul politicienilor români sunt extrem de numeroase, însă de puține ori au existat și consecințe.

Prin comparație, însă, în alte țări, reacțiile sunt altele. Putem privi, iată, către cazul lui Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrul german al apărării, care şi-a dat demisia în martie 2011, după ce a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat în drept. Un alt caz este cel al lui Pal Schmitt, care a renunţat la funcţia de preşedinte al Ungariei pe 2 aprilie 2012, după ce a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.