vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiGarda de Mediu se declară legată la mâini în problema deversării de...

Garda de Mediu se declară legată la mâini în problema deversării de păcură în canalizarea Alexandriei: armata se auto-sancționează

Pe data de 11 ianuarie, mai mulți oameni din Alexandria, care au locuințele în vecinătatea Centrului Militar Județean Teleorman, au solicitat sprijinul companiei de gaze, speriați de prezența în zonă a unui miros înțepător. Câteva ore mai târziu, MAPN își asuma o deversare de 50 de litri de păcură în canalizarea orașului.

Incidentul a fost unul semnificativ, iar oamenii care locuiesc în zonă spun că e imposibil să fi fost vorba de doar 50 de litri de păcură, având în vedere durata scurgerii, care s-a întins pe câteva zeci de minute, dar și persistența și forța mirosului care s-a împrăștiat rapid în toată zona.

Și, în esență, chiar și dacă era vorba doar despre cantitatea asumată de MAPN, vorbim despre o bombă ecologică, care ar trebui să fie penalizată. Au trecut zile de bune de la producerea incidentului și povestea pare să se fi uitat. Mai mult, nicio sancțiune nu s-a aplicat.

MAPN susține în comunicatul transmis presei că “a numit o comisie de cercetare a aspectelor care au condus la producerea incidentului”. Și atât.

Între timp, redacția INVESTIGATORIA a solicitat, în baza legii 544 a accesului la informații de interes public, atât Agenției pentru Protecția Mediului Teleorman, cât și Gărzii de Mediu Teleorman să ne spună dacă s-au demarat controale pe această temă și dacă se vor aplica sancțiuni. În spirit profund autohton, Agenția pentru Protecția Mediului ne-a trimis la Garda de Mediu și Garda de Mediu la MAPN.

În răspunsul transmis publicației noastre, Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman ne transmite că “autoritatea publică abilitată pentru verificarea și controlul privind respectarea legislației în domeniul protecției mediului este Garda națională de Mediu, prin Comisariatul Județean Teleorman, conform prevederilor articolul 7, alin. 3 din OUG 195/2005 privind protecția mediului”.

Așa că ne-am îndreptat atenția către Garda Națională de Mediu -Comisariatul Județean Teleorman, unde am întrebat același lucru: s-au demarat controale și se vor aplica sancțiuni pentru deversarea de păcură în canalizarea orașului Alexandria?

Garda de Mediu, prin Comisariatul Județean Teleorman, ne-a răspuns fără ezitare: “în obiectivele, incintele și zonele aparținând structurilor componente ale sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, controlul se realizează de către personalul specializat din Ministerul Apărării Naționale și, după caz, al MAI, SRI, SIE, SPP sau STS.”

Ca atare, pentru că obiectivul aparține Ministerului Apărării Naționale, Garda de Mediu nu este abilitată să desfășoare acolo acțiuni de inspecție și control.

Practic, MAPN se controlează de unul singur și tot de unul singur își dă sancțiunile pe care le consider corecte într-o situație în care comunitatea a fost pusă în pericol, iar mediul a avut de suferit.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare