SUA promite să trimită trupe în România și Polonia, dacă Rusia invadează Ucraina

SUA promite să trimită trupe în România și Polonia, dacă Rusia invadează Ucraina

Situația din regiune este din ce în ce mai tensionată, după ce Rusia și-a mobilizat trupele la frontiera Ucrainei. Într-o conferință de presă, susținută de președintele american Joe Biden, aceasta a anunțat că va trimite trupe în România și Polonia, dacă Rusia va trece la fapte.

Rusia a transportat echipament militar și a mobilizat aproximativ 127.000 de soldați la granița cu Ucraina, așa că îngrijorarea din regiune este cât se poate de serioasă. Întrebat dacă ia în calcul retragerea rotației trupelor americane de pe flancul estic al NATO, președintele american Joe Biden a spus că, dimpotrivă, va spori prezența militară americană în regiune.

Vizate de această creștere a prezenței militare americane sunt România și Polonia, state NATO cu o poziție strategică importantă în ecuația echilibrului de putere din zonă.

De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a spus președintele american.

Și președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României.

Cu privire la intențiile Rusiei, Biden a declarat că se așteaptă ca Rusia să atace Ucraina, de vreme ce a mobilizat trupe la frontieră.

Amintim că la finele anului trecut, Rusia a cerut limitarea influenței militare americane în sfera estului european și în zona statelor foste sovietice, solicitând ca NATO  să nu mai accepte niciun membru nou în cadrul alianței și să nu mai înființeze nicio bază militară ori să amplaseze arme în vreuna dintre fostele țări din fostul Pact de la Varșovia care sunt acum membre ale Alianței.

Sursă foto: Joe Biden, Facebook

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.