Theodor Paleologu: „De ce îi trebuie doctorat unui general?”

Theodor Paleologu: „De ce îi trebuie doctorat unui general?”

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a reacționat și el în scandalul plagiatului în care protagonist e premierul României, Nicolae Ciucă. Acesta se întreabă de ce avea nevoie Ciucă de doctorat, având în vedere cariera lui militară?

Acesta spune că sistemul este defect, de vreme ce foarte multe teze de doctorat nici nu se încadrează în definiția unei lucrări științifice, și că doctoratul ar trebui să fie o excepție în sistemul universitar, nu o regulă, așa cum se întâmplă la noi.

Theodor Paleologu spune că și-ar dori ca teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă să se dovedească a nu fi plagiată, însă consideră că problema e una majoră nu la nivelul particular al acestui subiect, ci la nivelul întregului mediu academic din România.

Nu știu dacă generalul Ciucă a plagiat sau nu. Sper ca până la urmă acuzația să nu se confirme. Dar rămîne întrebarea: de ce îi trebuie doctorat unui general? Și pe lângă teze plagiate avem o sumedenie de teze care, de fapt, nu sunt teze, ci niște însăilări mediocre fără nici o valoare academică. Pseudo-doctoratele sunt regula, nu excepția în universitățile de la noi. Buruienile imposturii și mediocrității sufocă cercetarea și învățămîntul de valoare.„, a scris Paleologu pe pagina lui de Facebook.

Reacția vine după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că teza de doctorat, care i-a asigurat lui Nicolae Ciucă statutul de doctor în Științe Militare, este în mare parte plagiată. Cel puțin 42 de pagini din cele 138 ale lucrării de doctorat semnate de premierul Nicolae Ciucă sunt copiate și conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Nicolae Ciucă a declarat că va solicita analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza sa de doctorat. El se apără, spunând că era firesc ca lucrarea lui să conțină „sintagme și formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat„.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.