vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InternePresiunea publică a anulat "Zilele Culturii Ruse" la Craiova

Presiunea publică a anulat „Zilele Culturii Ruse” la Craiova

În această perioadă tensionată pe plan internațional, la Craiova, Asociația „Amicii Rusiei” anunța desfășurarea unui proiect cultural, numit „Zilele Culturii Ruse”. Demersul, susținut de personaje apropiate PSD-ului local, a fost, însă, blocat în ultimul moment de presiunea publică.

Asociația Culturală „Amicii Rusiei” a fost înființată pe 15 octombrie 2021 de Marius Onofrei. Deși nu are înregistrate prea multe date contabile până la momentul acesta, Asociația s-a mișcat cu talent și anunțat, la numai câteva luni de la înființare, desfășurarea la Craiova a unui eveniment cultural de amploare: Zilele Culturii Ruse.

Marius Onofrei este arbitru internațional și fost balerin al Teatrului de Operă din Bucureşti, stabilit la Craiova de mai mult timp. Acesta a declarat în repetate rânduri că e deranjat de faptul că românii nu iubesc Rusia la fel de mult cum iubesc America.  Așa că a înființat Asociația Amicii Rusiei, împreună cu Tatiana Afanasiev,  lector universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice și balerinul Alexandru Chera.

Potrivit organizatorilor, evenimentul ar fi adus în fața publicului craiovean, timp de cinci zile, între 24 – 28 ianuarie, Festivalul Filmului Rus, proiecții ale unor ecranizări ale romanelor lui Dostoievski și capodoperele cinematografice ale lui Andrei Tarkovsky la Casa de Cultură a Studenților din Craiova. În program se aflau ecranizări după romanele Idiotul, Nopți Albe, Umiliși și obidiți, Visul unchiului, Solaris.

În proiect s-a implicat chiar și Teatrul Național „Marin Sorescu”, care a pus la dispoziția „amicilor Rusiei” foaierul instituției de cultură timp de patru zile, pentru ca doritorii să poată vizita Expoziția tematică „Dostoievski” constând în 20 de panouri expoziționale oferite de Muzeul Dostoievski din Sankt Petersburg. Evenimentul mai cuprindea și un concert al pianistului rus Eduard Kunz.

Reacțiile nu au întârziat să apară în Craiova. Pe de o parte, presa locală a încercat să scoată la lumină dedesubturile acestei manifestări publice pe care „Amicii Rusiei” o pregăteau, arătând că instituțiile publice care au intrat în parteneriat cu asociația proaspăt înființată sunt conduse de apropiați ai administrației pesediste locale, unii dintre ei chiar un trecut presărat cu fapte ilegale sau imorale.

Și USR Craiova a ieșit la rampă, blamând intențiile din spatele organizării unui astfel de eveniment, în contextul internațional pe care-l știm. Președintele filialei USR Dolj, Cezar Dragoescu, a solicitat public primarului Craiovei să anuleze acest eveniment, solicitând decență.

În aceste zile în care Rusia amenință Ucraina cu războiul, solicită retragerea trupelor NATO din România, șantajează economic (prin intermediul gazului) Europa, un astfel de festival pare cel puțin o glumă proastă, asta ca să mă exprim elegant. Solicit public și doamnei Primar să anuleze acest eveniment, în completă disonanță cu actualul context geopolitic, astfel încât să nu lăsăm impresia că orașul nostru încurajează un cuib de propagandiști ruși.„, a scris președintele USR Dolj pe Facebook.

Într-un comunicat de presă care se vrea a fi ironic (dar nu reușește), Asociația Amicii Rusiei anunțau marți că nu vor mai organiza evenimentul, dând vina pe situația pandemică și pe „virușii” de tot felul de la nivel local. Asociația susține că evenimentul ar fi dat o gură de oxigen culturii locale, după o perioadă în care accesul la evenimente culturale a fost mult restricționat.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare