vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticPropunerea PNL de a fi crescută vârsta de pensionare la 70 de...

Propunerea PNL de a fi crescută vârsta de pensionare la 70 de ani, criticată de economiști: „Populat cu speciali, statul nu are cum să ofere soluții reale”

Propunerea PNL de a fi crescută vârsta de pensionare la 70 de ani a stârnit critici din partea economiștilor.

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a explicat, pe înțelesul tuturor, ce presupune, de fapt, o asemenea măsură: „Cotizezi mai mult, trăiești și beneficiezi de pensie publică mai puțin”. De asemenea, în contextul în care sistemul public de pensii se clatină din ce în ce mai mult, Păun a lansat un îndemn către cetățeni de a nu consuma tot ceea ce câștigă, ci să economisească și investească.

„Propunerea etatiștilor de ”reformă” a sistemului public de pensii: creșterea vârstei de pensionare până după după decesul pensionarilor! De fapt, pentru etatiștii de la noi deghizați în liberali, contribuabilul perfect rămâne acela care bea și fumează peste medie (ca să plătească accize consistente), iubește mașinile puternice și cu consum cât mai mare, locuiește în case cât mai mari și mai nefolositoare (inclusiv cele de vacanță). Și, evident, moare mereu înainte de pensie.

Un sistem falimentar nu ai cum să îl reformezi. În sistemul public de pensii plătești mai mult decât primești. Acum, cu vârsta de pensionare actuală și fără impactul ”decrețeilor” (va apărea începând cu 2030), primești cam 1/3 din totalul sumelor cotizate într-un stagiu complet de cotizare.

Prin majorarea vârstei de pensionare, suma scade cu fiecare an adăugat în plus la stagiul complet de cotizare (cotizezi mai mult, trăiești și beneficiezi de pensie publică mai puțin).

Soluția rămâne tot individuală. De-a lungul vieții active avem o variabilitate naturală a câștigurilor prin raport cu consumul. Educați-vă copiii să se ocupe personal de pensia lor. Investiți în educația copiilor voștri, pot fi o soluție bună mai târziu. Economisiți și investiți, nu consumați niciodată tot ce câștigați. Căutați soluțiile care vă protejează cel mai bine economiile dar care le oferă și o creștere și o acumulare susținută și sănătoasă.

Populat cu speciali, statul nu are cum să ofere soluții reale. Mimează grija pentru tine, în realitate e vasalul specialilor săi. Dimpotrivă, pensia de la stat a devenit una din cele mai populiste monede electorale”, a scris Cristian Păun pe Facebook.

De asemenea, economistul Ovidiu Neacșu a precizat că o măsură corectă ar fi fost mutarea contribuțiilor angajaților de astăzi la Pilonul II.

„PNL – Partidul Niciodată Liberal s-a apucat iar de chestii liberale:

Vrea să propună creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, pentru că, ghici ce? Nu sunt bani de pensii.

Sigur, bani de pensii nu mai sunt de mult, de vreo 13 ani cred, dar se iau din altă parte, că doar e cea mai bună manevră electorală.

Liberal ar fi fost să propună decuplarea pensiilor de contribuțiile angajaților de astăzi, cărora li se promite plata unor pensii peste 30-40 de ani, naiba știe de unde. Mutarea contribuțiilor la Pilonul II, care adună randamente bune peste rata inflației și plata pensiilor actuale din dividende de la companiile de stat și redevențe pe exploatarea resurselor naturale.

Dar pentru că ei n-au habar ce e aia liberal, propun să muncești mai mult și să îți dea pensie mai puțin, din cauză că a crescut speranța de viață și ai tupeul să vrei să te și odihnești la bătrânețe.

Bine acolo, Partidul Naţional Liberal, țineți-o tot așa cu „liberalismul”!”, a precizat Ovidiu Neacșu pe Facebook.

Proiectul de lege privind majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani a fost promovat de Guvernul Cîțu și trimis în Parlament în iunie 2021. În cadrul ședinței de astăzi a Biroului Executiv al PNL, președintele formațiunii politice, Florin Cîţu, a prezentat un plan pentru noua sesiune parlamentară. Printre marile proiecte discutate se află și cel legat de creșterea vârstei de pensionare.

 

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

4 COMENTARII

  1. Bun.
    Sa creasca insa sa creasca pentru cei care se apuca ACUM de munca. Si intre timp sa imbunatateasca statul si privatul conditiile de munca. Fara iradiatii, fara radiatii, fara munca grea, fara conditii grele de munca, fara calculator cu tuburi catodice si da, pauza de masa. O ora. Sa ne desfatam in liniste. Dar pentru noi astia lalti ce am muncit in conditrii grele? NU. Statul trebuia sa aiba grija. Sa previna. Cand speranta de viata e mica, 70 de ani e prea mult! Ce muncim si ce mancam ne defineste speranta de viata. Autostrazile ne definesc speranta de viata. Colectarea si depozitarea gunoaielor ne stabilesc speranta de viata. Stressul provocat de viata de zi ne stabileste speranta de viata.
    Da, puitem trai si sa muncim pana la 70 de ani astazi, dar nu in Romania.

  2. De ce la 70 de ani, de ce nu direct la 100, ca să fie clar tuturor că omul de rând cotizează nu pentru a primi vreodată ceva, ci pentru a asigura specialilor pensiile babane de la 40 de ani? Concomitent ar trebui scăzută şi vârsta de pensionare a specialilor la 25 de ani, ca să mai apuce si ei sa se bucure un pic de viaţă, iar celor care aleg să muncească totuşi măcar până la 30 de ani să li se dea două pensii speciale. Iertaţi-mă, dar politica românească este cel mai bun vomitiv inventat vreodată.

  3. […] de cotizare (cotizezi mai mult, trăiești și beneficiezi de pensie publică mai puțin)”, scrie Investigatoria. Românii petrec în medie 5 ore pe zi în fața televizorului, iar publicitatea e dominată de […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare