joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticUn economist explică de ce e "distructivă" plafonarea prețurilor la alimente, măsură...

Un economist explică de ce e „distructivă” plafonarea prețurilor la alimente, măsură propusă de PSD: „Prețurile vor exploda!”

Economistul Bogdan Glăvan atrage atenția că măsura propusă de PSD în cadrul coaliției de guvernare, de a fi plafonate prețurile la alimentele de bază, chiar și pe o perioadă limitată de timp, este „distructivă, întrucât producătorii vor înregistra pierderi și ori vor înceta activitatea ori vor mări substanțial prețurile atunci când se va elimina măsura plafonării.

Prețurile libere sunt una, inflația este altceva. Prețurile îți arată realitatea, sunt o oglindă a politicii, în schimb inflația este politică, un instrument politic. Să le confundăm pe cele două este ca și cum am confunda o infecție cu febra provocată în urma ei. PSD întreține această confuzie otrăvitoare, venind cu o idee anacronică: plafonarea prețurilor la alimente.

Cetățenii lucizi îl pot întreba pe dl. Ciolacu: Stimabile, dacă tot crezi că fixarea prețurilor este în beneficiul consumatorilor, atunci de ce nu fixezi prețul laptelui la 1 leu/litru? Sau de ce nu dai o lege să fie gratis (prețul zero)?

Probabil dl. Ciolacu le va răspunde că fixarea la un preț atât de mic va duce în câteva ore la dispariția laptelui din magazine. Laptele ar dispărea ca printr-o vrajă. De ce? Fiindcă dacă este gratis sau la prețul de 1 leu, atunci nimeni de pe planetă nu va putea să aprovizioneze magazinele cu lapte, fără a suferi o pierdere îngrozitoare.

Dacă acesta este răspunsul, înseamnă că plafonarea prețurilor este distructivă, este contra interesului consumatorilor. Înseamnă că plafonarea la nivelul de 1 leu produce un dezastru total, în timp ce plafonarea la prețul de 3 lei produce efecte nocive mai mici – dar efecte nocive, nu beneficii”, precizează economistul.

De asemenea, Bogdan Glăvan scoate în relief diferența dintre plafonarea prețurilor la energie și plafonarea prețurilor la alimente.

„Dar, se poate întreba cineva, dacă prețurile la energie au fost plafonate și, uite, avem curent și gaze, deci totul e ok, atunci de ce nu s-ar putea întâmpla același lucru cu plafonare prețurilor la alimente? Deoarece este o mare diferență între cele două cazuri. În ceea ce privește energia guvernul a impus un plafon al prețului atât de înalt încât producția este în continuare rentabilă. Nu este în interesul guvernului să stabilească un preț mic la energie, fiindcă guvernul este cel care câștigă de pe urma scumpirilor! 95% din veniturile realizate în urma scumpirilor ajung la bugetul statului, estimează Gabriel Biriș, pentru simplul fapt că statul este proprietar asupra capacităților de producție de curent și gaze. În schimb, în cazul alimentelor, înghețarea prețurilor va produce prejudicii din start producătorilor. Nu guvernul produce lapte, ci întreprinderile private. Pentru a aduce laptele pe raft este nevoie să plătești salarii, să cumperi hrană pentru vaci, să plătești curentul(!), să transporți laptele consumând motorină, să faci reparații la fabrică și să cumperi piese de schimb pentru mașini ș.a.m.d. Ei bine, prețurile tuturor bunurilor și serviciilor au crescut; INS a comunicat ieri că rata inflației în industrie a fost anul trecut de 33%. Practic, costurile de producție au crescut și vor continua să crească. Dacă producătorii sunt forțați să țină neschimbat prețul la care vând produsele finite, atunci ei intră pe pierderi și vor înceta activitatea. Sau vor întreprinde demersuri pentru a putea continua: vor cere subvenții de la guvern, vor pretinde plafonarea prețului la carburanți etc”, adaugă Bogdan Glăvan.

Pe final, Bogdan Glăvan este de părere că, în cazul în care măsura plafonării va fi implementată pentru perioada vehiculată de 6 luni, „demagogii” vor da vina tot pe liberalizare atunci când vor exploda prețurile la alimente în momentul în care se va renunța la plafonare. Nu în cele din urmă, economistul punctează faptul că plafonarea prețurilor la alimente nu face nimic altceva decât să întrețină, pe termen scurt, „iluzia bunăstării”.

„Hai să gândim o mutare în avans. PSD susține plafonarea pe o perioadă de 6 luni. Ce se va întâmpla pe urmă? Răspunsul este simplu: dacă producătorii vor suporta aceste pierderi și vor rămâne totuși pe piață sperând că după 6 luni coșmarul va lua sfârșit, atunci, în momentul în care guvernul va elimina plafonul, adică în momentul în care va face li-be-ra-li-za-rea, prețurile vor exploda. De ce? Din cauza presiunii inflaționiste acumulate între timp. Așa s-a întâmplat în 1990, când primul guvern post-revoluționar a liberalizat prețurile: un val de scumpiri a urmat, pentru că cererea populației era intensă, iar oferta redusă; a durat ceva până când s-a realizat un echilibru. Deci, ce vor spune demagogii peste 6 luni? Că li-be-ra-li-zarea este de vină! Că liberalizarea mărește prețurile. Vom auzi din nou același refren infantil pe care îl auzim și azi, că prețurile libere sunt de vină.

Politicile socialiste ale PSD nu vor produce bunăstare, ci vor distruge bunăstarea. Plafonarea prețurilor la alimente întreține iluzia bunăstării, ascunzând inflația, însă în realitate inflația nu poate fi mascată, va răbufni și se manifesta mai rău, în alte forme. Plafonarea prețurilor va însemna condamnarea producătorilor, îngrădirea libertății oamenilor de a produce și de a servi consumatorii. Urmată consecvent până la consecințele ei ultime, politica socialistă de plafonare a prețurilor distruge diviziunea muncii și îi trimite pe oameni înapoi în Evul Mediu, să-și crească singuri vaci pentru a putea bea lapte. Socialismul a produs numai dezastre și dezbinare socială. Exact așa s-a întâmplat în pandemie, exact așa se va întâmpla în economie”, conchide Bogdan Glăvan. (sursa: Facebook)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare