Europarlamentarul USR Ramona Strugariu a adus în atenția președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene derapajul AUR la adresa presei din România, în contextul în care partidul condus de George Simion a îndemnat cetățenii să întocmească liste negre cu trusturile media „toxice” și implicit cu jurnaliștii care, în viziunea lor, s-ar încadra în această categorie.
Ramona Strugariu, pe Facebook: „Am adus AUR și “lista neagră” a presei în atenția președinției franceze a Consiliului. Vom avea în curând instrumente juridice şi un cadru legislativ care să permită ocrotirea presei libere şi a jurnaliştilor. Preşedinția franceză şi-a exprimat întreaga susținere pentru acest cadru legislativ.
Am participat aseară la un dialog cu Clement Beaune, secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Guvernului Franței, cu care am discutat despre creșterea mișcărilor extremiste în Europa, xenofobie, libertatea presei și ura promovată în societate de anumite facțiuni politice, inclusiv din România.
Am profitat de această ocazie pentru a-i prezenta și domnului Beaune și colegilor din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) derapajele AUR în România cu privire la libertatea presei, dreptul la liberă exprimate și promovarea discursului instigator la ură.
După ani întregi de progres, de sacrificii și eforturi pentru democratizarea și europenizarea României, după atâtea lecții dure ale istoriei și zeci de mii de victime ale radicalizării, extremismul nu poate și nu trebuie să fie din nou sădit nicăieri în România sau Uniunea Europeană. La fel de bine cum nu putem lăsa un partid extremist să calce în picioare peste 30 de ani de drepturi, libertăți și valori comune.
I-am cerut în acest sens domnului Beaune să acționeze ferm – prin mecanismele avute la dispoziție de Franța odată cu preluarea președinției rotative a Consiliului UE – împotriva extremismului european și să sprijine totodată o agendă puternică și curajoasă în favoarea consolidării libertății presei pe continent, în rândul statelor membre.
Libertatea mass-media trebuie apărată cu orice preț de autoritățile naționale, de cele europene, de partenerii externi și de toți actorii care înțeleg cu adevărat rolul important jucat de presă în orice stat de drept funcțional”.
Discursul susținut de Ramona Strugariu: „Aș dori să vă atrag atenția asupra a două chestiuni interconectate. Este vorba despre creșterea extremismului și deteriorarea libertății presei. Și chiar aș dori să vă dau un exemplu foarte tulburător din România, țara mea. Săptămâna trecută, partidul de extremă dreaptă AUR a deschis o listă neagră a presei pe paginile sale de socializare, invitându-și susținătorii să-și exprime opiniile despre „cea mai toxică și falsă presă” și să includă jurnaliști pe această listă. Au început lista cu G4Media, care criticase anterior partidul, în urma declarațiilor de denaturare și negare a Holocaustului. Această postare a generat peste 2000 de comentarii, multe dintre ele conținând mesaje instigatoare la ură. Postarea a fost raportată, dar răspunsul Facebook a fost că aceasta nu a încălcat standardele comunității. Am avut o reacție puternică din partea organizațiilor de presă independente. Centrul pentru Jurnalism Independent a menționat filmări înregistrate la un eveniment AUR în care susținătorii au cerut moartea jurnaliștilor.
Iată întrebarea mea:
– Cum combatem extremismul? Deoarece acest lucru nu se întâmplă doar în România sau în anumite părți ale Europei, ci se extinde și prinde o amploare din ce în ce mai îngrijorătoare.
Referitor la libertatea presei, am văzut cum v-ați exprimat întreg sprijinul. Știu că urmează să vină o serie de inițiative dinspre comisie, așa că vă rog să deveniți un susținător activ al acestora. Jurnaliștii au nevoie acum de această protecție”.
Răspunsul lui Clement Beaune: „Există situații individuale, la nivel național, care sunt extrem de îngrijorătoare. Orice astfel de incitare, indiferent de cum îi afectează pe jurnaliști, este îngrijorătoare. Ați menționat și dvs. situația listelor din România. Dați-mi voie să mă refer mai întâi la inițiativele Comisiei Europene, în cadrul procedurii SLAPP, care reprezintă un arsenal juridic important. De asemenea, avem la dispoziție toate regulamentele europene cu privire la conținut – aflate încă în dezbatere – și care ar putea integra amenințările, agresiunile și atacurile la adresa jurnaliștilor. Trebuie, de asemenea, să ne uităm la toate dimensiunile problemei. Trebuie să recunosc că nu am un răspuns final pentru această problemă. Avem de-a face cu cazuri în care atacurile împotriva libertății presei vin chiar dinspre guverne care luptă împotriva pluralismului media. Avem, din păcate, astfel de cazuri în Europa. Sau avem cazuri în care atacurile vin dinspre grupuri anonime, pe rețelele sociale, dinspre manifestanți care protestează astfel.Și vedem chiar și în Franța astfel de cazuri, la fel cum se întâmplă în multe alte state europene. Cred că odată cu procedurile legate de protecția judiciară, de retragere de pe internet a conținutului instigator la ură, avem la dispoziție instrumentele necesare pentru a lupta mai bine, fără a face însă miracole, împotriva oricărui tip de violență îndreptată împotriva jurnaliștilor. Dar aveți dreptate, toate aceste amenințări trebuie mai întâi condamnate”.
Reprezentanții AUR au publicat, în data de 26 ianuarie, pe pagina partidului de Facebook, un demers prin care au îndemnat cetățenii să întocmească liste negre cu publicațiile „toxice” din România.
Nu a fost primul episod în care AUR a atentat la adresa libertății presei. George Simion dădea buzna prin redacții, în anul electoral 2020, pentru a le cere jurnaliștilor să-i mediatizeze un comunicat. În data de 20 mai 2020, George Simion a dat buzna în sediul postului de televiziune Realitatea PLUS, intrând chiar neinvitat în studioul în care o jurnalistă prezenta buletinul de știri. (puteți urmări secvența AICI de la 01:00:00)
Sursă fotografii: Facebook