Călin Georgescu, propus de AUR pentru funcția de premier și de George Simion pentru postul de președinte de onoare al partidului, a dat de înțeles duminică, 6 februarie, într-o emisiune la Realitatea PLUS, că, în cazul în care ar fi președintele României, ar desființa Scutul de la Deveselu.
Mai mult, în încercarea de a acredita ideea conform căreia România nu ar conta în NATO, iar astfel nu ar beneficia de sprijin în baza Articolului 5 din tratatul de fondare a Alianței Nord-Atlantice, Călin Georgescu a făcut referire la faptul că țara noastră nu a fost reprezentată în cadrul unei videoconferințe convocate de președintele SUA, Joe Biden, în data de 24 ianuarie, pe tema conflictului ruso-ucrainean, la care au participat mai mulți lideri europeni, printre care președintele Poloniei, Andrzej Duda.
Însă, ministrul de Externe român Bogdan Aurescu a demontat încă din data de 25 ianuarie, într-un interviu acordat TVR 1, linia manipulatoare în care se prezenta absența României de la respectiva videoconferință.
,,E foarte simplu. Acest format de videoconferință a avut în vedere pe de-o parte conducerile UE și, respectiv, ale NATO, iar Polonia a participat întrucât în acest an deține președinția OSCE în Europa. Ceilalți aliați europeni din NATO care au participat sunt ceilalți membri ai G7. Așadar, există o explicație foarte simplă pentru acest format. Noi ne-am consultat permanent cu SUA. Vă aduc aminte în legătură cu discuția pe care a avut-o în decembrie președintele Biden cu președintele Iohannis și cu ceilalți membri ai formatului B9. De asemenea, înainte de întâlnirea de la Geneva a secretarului de stat Blinken cu ministrul de Externe Lavrov, nu mai devreme de săptămâna trecută, am avut consultări la nivelul consilierului pentru securitate națională al președintelui Biden. De asemenea, ieri am avut o altă consultare aprofundată cu secretarul de stat Blinken după întâlnirea de la Geneva, în formatul miniștrilor de Externe europeni. Așadar, suntem în contact permanent cu partea americană pe aceste chestiuni”, preciza Aurescu.
Nu în cele din urmă, Călin Georgescu a avut cuvinte de laudă la adresa Ungariei, deși premierul ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova în urmă cu o săptămână nu a avut nicio obiecție față de declarațiile amenințătoare făcute de președintele Rusiei, Vladimir Putin, la adresa României. Deși Ungaria e parte din NATO, Orban a asistat pasiv, într-o conferință de presă comună, atunci când Vladimir Putin declara că Scutul de la Deveselu e de fapt ofensiv, iar astfel reprezintă o amenințare pentru Rusia. Mai mult, Viktor Orban a asistat pasiv la discursul lui Putin, deși Kremlinul a cerut sistematic în ultima perioadă retragerea completă a capabilităților militare ale NATO de pe teritoriul României.
Precizările au fost făcute de Călin Georgescu în contextul în care i s-a cerut să comenteze o declarație din anul 2020 prin care transmitea că Scutul de la Deveselu e ,,o rușine diplomatică”.
Declarația făcută în 2020: Scutul Deveselu este o rușine diplomatică. Nu are nimic legat de apărare. Din contră, ne-a tras într-un conflict de care nu aveam nevoie. Scutul ca atare e o parte a politicii de confruntare. Scutul nu e o chestiune de pace, așa cum a fost prezentată de cei care au pupat ghiulul pe la diverse porți. Armata Română, astăzi, ca apărare nu există. Noi am externalizat răspunderea, acțiunile și deciziile în securitatea națională și apărarea țării. În acest moment, astăzi, noi nu mai reprezentăm nimic pe plan extern. Toate așa-zisele programe de guvernare din ultimii 30 de ani nu au fost decât o listă privată de cumpărături, o escrocherie. Și vreau să precizez un lucru, ca să fie foarte clar pentru toată lumea, că nicio țară din blocul NATO, care în eventualitatea că ar fi atacată de Rusia, vă asigur că NATO nu-i va lua apărarea. Punct! Mă bazez pe faptul că acest club e inexistent.
Ce spune acum Georgescu în legătură cu declarația rusofilă din urmă cu 2 ani:
– În legătură cu ce ați arătat referitor la scut aș adăuga un singur lucru. Acum 2 săptămâni președintele american Joe Biden a convocat, cum este și firesc de altfel, liderii țărilor membre NATO din Europa, pentru a discuta subiectul Ucraina. Au participat evident toți, mai puțin o singură persoană, România. Or, asta spune foarte multe din punct de vedere diplomatic, din punct de vedere al relațiilor pe care noi le avem potențial cu un partener strategic. Cel mai important lucru e cât de serios ești luat în seamă pentru acest lucru. Or, atât timp cât noi nu am existat la această discuție, mai ales că aveam ce să spunem, fiind țara cea mai implicată pe această zonă… Una peste alta e că această ultimă situație dovedește din plin ceea ce am spus la rândul meu anterior și ceea ce ați dat referitor la Scutul de la Deveselu. În momentul în care ai o acțiune prin care inciți, că de fapt despre asta e vorba, e un risc mult mai mare decât în momentul în care construiești pacea.
Georgescu transmite că ar desființa Scutul de la Deveselu dacă ar fi președintele României:
– Pe mine mă interesează și mă va interesa întotdeauna pacea. Prin ea construiești. În momentul în care începi să intri pe aceste meleaguri foarte instabile, din punct de vedere al incitării în special a vecinilor, indiferent care ar fi ei, nu este bine sub nicio formă.
Laude la adresa lui Viktor Orban
– Vă dau exemplul Ungariei. Ungaria este una dintre țările pe care o respect foarte mult, o admir și din care ar avea de învățat cei care conduc România din punct de vedere diplomatic. E o țară care nu are mai nimic și are de fapt totul. De ce? Pentru că știe să negocieze.
Portretul lui Putin:
– E un om care-și iubește țara.