joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneComisia juridică din Senat a refuzat să voteze legea prin care violatorii...

Comisia juridică din Senat a refuzat să voteze legea prin care violatorii minorilor nu mai scapă de închisoare

Deputații USR Monica-Elena Berescu, Oana Țoiu, Andrei Lupu și senatoarea USR Anca Dragu au depus o propunere legislativă care stabilește limita de vârstă sub care un act sexual cu un minor este încadrat automat la viol. Proiectul se afla a Senatului, dar președintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a închis ședința înainte ca votul să aibă loc, invocând lipsa cvorumului.

Situația a fost expusă de USR, printr-un comunicat de presă, existând un nivel ridicat de îngrijorare cu privire la neadoptarea acestui proiect, de vreme ce în România, doar în ultimii șase ani s-au înregistrat 2.732 de dosare cu privire la infracţiunea de act sexual cu un minor care au ajuns în instanţele româneşti, din care în 252 de dosare s-a pus în discuţie valabilitate consimţământului victimelor minore.

Din cauza dificultăţilor administrării probatoriului şi a determina dacă a existat sau nu consimţământ valabil exprimat, multe acte sexuale cu un minor au fost încadrate ca acte sexuale consimţite şi nu ca infracţiune de viol – vârsta fragedă nereprezentând în ansamblul probatoriu un element decisiv în a determina dacă victima ar fi putut exprima un consimţământ valabil.

România are deja două condamnări la CEDO pentru că justiția română a considerat că violul unei fetițe de 11 ani poate fi încadrat la infracțiunea de act sexual cu un minor. Raportul Inspecției judiciare din 2021 arată că este necesară o reglementare legislativă care să aducă claritate în practica instanțelor românești. La nivel uman și societal, este absurd să considerăm ca firesc actul sexual dintre un adult și un copil și să acceptăm pedepse cu suspendare pentru acei infractori. România trebuie să își protejeze copiii de prădătorii sexuali și să îi trimită la închisoare cu executare”, a declarat Monica Berescu, deputat de Iași si coinițiator.

Peste 100.000 de români au depus semnături la Parlament cerând tuturor partidelor o lege care protejează copiii, nu agresorii. ONG-urile și platforma civică Declic au fost prezente în fiecare etapă de dezbateri, susținând vocea acestora. Cetățenii au fost prezenți la muncă, dar nu și toți senatorii. Am depus legea pentru că suntem datori să protejăm copiii și pentru că inacțiunea ne-a adus aici. România a devenit principala țară sursă de trafic de persoane și una în care violatori condamnați pot pleca a doua zi cu pedeapsă cu suspendare acasă, deși am avut și noi în Codul Penal pedepse dure de 10-20 de ani. Cer președintei Iulia Scântei și Comisiei juridice din Senat să publice lista celor 7 senatori care au plecat înainte de a discuta și vota acest punct de pe ordinea de zi. Prezența parlamentarilor la ședințe este informație de interes public„, a precizat Oana Țoiu, deputat și coinițiator, fosta președintă a Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

„Proiectul de lege va merge acum la Camera Deputaților, unde nu are termen pentru dezbatere și vot. Asta înseamnă că el poate fi închis într-un sertar pentru foarte mulți ani de acum încolo. Poate până când clasa politică se va hotărî să și-l asume. Sau poate niciodată.
Aceasta este politica responsabilă de care ne vorbesc partidele vechi? Pot ei dormi liniștiți noaptea știind că România este ultima țară din UE care nu protejează copiii de violatori?”, a transmis Anca Dragu, coinițiator, senator USR si fostă președintă a Senatului.

„Legislația penală din acest moment din România lasă prea mult spațiu de interpretare instanțelor în ceea ce privește agresiunile sexuale împotriva minorilor, totul depinzând de stabilirea existenței sau nu a discernământului acestora la momentul unei relații sexuale cu un major. Rămâne așadar prea mult loc pentru subiectivism, iar această inițiativă exact acest lucru își propune să îl elimine. Lipsa asumării unei poziții de către alte partide din Parlament este îngrijorătoare pentru că echivalează, de fapt, unei lipse de îngrijorare pentru actualele agresiuni sexuale împotriva minorilor”, a arătat Andrei Lupu, avocat și deputat USR.

În comunicatul de presă transmis de USR se arată că peste 500 de pedofili, găsiţi vinovaţi prin hotărâri definitive, îşi execută pedepsele în libertate în România. Alte mii şi le-au ispăşit deja, tot fără a executa o zi de închisoare.

Mai mult, în perioada 2009-2013, au fost pronunţate 32 de sentinţe/decizii în cazuri de abuz sexual împotriva unor victime minore, iar mai bine de o treime dintre acestea consemnează fapta penală incriminată ca fiind actul sexual cu un minor, instanţele considerând că fete cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani au consimţit să întreţină relaţii sexuale cu bărbaţi având vârste cuprinse între 19 şi 38 de ani.

Acestea sunt doar cazurile cunoscute, întrucât judecarea unor dosare are loc în şedinţă nepublică, cum sunt unele dintre cele care implică infracţiuni la viaţa sexuală, în care persoanele vătămate au vârsta sub 18 ani. Ce se întâmplă în astfel de procese rămâne strict între părțile direct implicate.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare