sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneValea Jiului, în pericol! PSD vrea finalizarea hidrocentralelor din ariile protejate

Valea Jiului, în pericol! PSD vrea finalizarea hidrocentralelor din ariile protejate

Sunt deja peste două decenii de când statul român încearcă să construiască hidrocentrale în Valea Jiului, în inima unor zone protejate. Demersurile au fost, însă, oprite de ecologiști, care au arătat în instanță că exploatarea unor arii naturale protejate va duce la distrugerea ecosistemului. Acum, PSD vrea finalizarea acelor hidrocentrale, prin scoaterea perimetrului lor din sfera zonelor protejate.

Nu mai departe de luna septembrie a anului trecut  a fost constituită o comisie de anchetă parlamentară cu privire la cauzele creșterilor substanțiale de preț la gaze și energie electrică. Organizația de mediu Agent Green a fost atunci chemată acum în fața acelei comisii, pentru a da explicații cu privire la un demers salvator pentru mediul din zona Văii Jiului, blocând societatea Hidroelectrica să exploateze Parcul Național Defileul Jiului, un proiect definit de specialiștii de mediu și nu numai, “un proiect-infracțiune”. Senatorul PSD, Daniel Zamfir deschidea lista de membri ai comisiei respective.

Practic, comisia de anchetă parlamentară încerca să pună în responsabilitatea unei organizații de mediu creșterea prețurilor la energie, după ce Agent Green a reușit să blocheze un “proiect-infracțiune”, prin care societatea Hidroelectrica urma să exploateze Defileul Jiului, prin amenajarea unei hidrocentrale, în care societatea investise deja în jur de 200 de milioane de euro.

Judecătorii Curții de Apel București au dat, însă, dreptate, ecologiștilor, care au reușit să demonstreze magistraților că o astfel de investiție ar distruge ecosistemul din zonă și ar avea consecințe ireparabile pe termen lung.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că toate autorizaţiile de construire ale hidrocentralei care distruge Râul Jiu şi Parcul Naţional Defileul Jiului au fost anulate. Buldozerele trebuie să evacueze imediat defileul şi peisajul readus la starea iniţială.”, anunța în 2017 Agent Green.

De atunci, s-au făcut demersuri de la nivel guvernamental, inclusiv prin pixul premierului de atunci, Viorica Dăncilă, ca exploatarea zonei să fie reluată de Hidroelectrica, însă ecologiștii au fost vigilenți și au blocat toate tentativele de acest fel.

„Au cheltuit sute de milioane de euro din bani publici ilegal, încălcând legislația națională și europeană de protecția mediului, crezând că merg pe burtă și, dacă proiectul e gata, o să meargă așa. Dar am câștigat procesul, împreună cu Bankwatch, și n-au putut să-l termine și acum sunt disperați. Acuză că se pierd sute de MWh din cauza noastră. Ne acuză pe noi de creșterea prețurilor la energie și gaze. Deși proiectul e oprit de ani de zile, acum și-au găsit să caute țapul ispășitor și caută soluții să-l reînceapă”, declara președintele Agent Green, Gabriel Păun, pentru INVESTIGATORIA.

Lucrurile tind să ia, însă, o nouă turnură. PSD, prin vocea senatorului Daniel Zamfir, susține că finalizarea de hidrocentrale în Valea Jiului nu constituie, de fapt, agresiune asupra mediului și că „păsărelele” pot cânta și la 300 de metri mai departe de zonele în care se pot finaliza hidrocentralele.

„Nu putem să rămânem în același stadiu doar pentru că cineva neglijent a decis să constituie acea zonă arie protejată. Păsărelele care s-au speriat s-au mutat 300m mai încolo. Nu cred că mai poate fi pusă în discuție o agresiune asupra mediului, e absurd să stai atâția ani pentru un peștisor care n-a trecut niciodată pe acolo”, spune Zamfir.

Vorbim, de fapt, despre o încercare de a profita de pe urma crizei energetice și de a o folosi drept pretext pentru finalizarea unor proiecte despre care se știe de mult timp că ar putea afecta ireparabil mediul în Defileul Jiului.

Reluarea construcției hidrocentralelor din zonele protejate, chiar și prin utilizarea unor artificii birocratice, este un fapt interzis în Uniunea Europeană și există riscul real ca în urma unui astfel de demers România să se confrunte cu amenzi serioase din partea Comisiei Europene. Pentru PSD, însă, această îngrijorare nu există și, drept dovadă, au și depus proiectul de lege care permite finalizarea hidrocentralelor din Valea Jiului la Senat.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. „Reluarea construcției hidrocentralelor din zonele protejate, chiar și prin utilizarea unor artificii birocratice, este un fapt interzis în Uniunea Europeană” = o minciuna gogonata.Voi, sustinatorii ecofascistilor, veniti cu tot felul de minciuni si manipulari ambalate in jumatati de adevaruri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare