joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticMureșan, anunț important despre aderarea R. Moldova la UE: Maia Sandu, așteptată...

Mureșan, anunț important despre aderarea R. Moldova la UE: Maia Sandu, așteptată la Bruxelles

La propunerea eurodeputatului PNL Siegfried Mureșan, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va primi o invitație de a se adresa plenului Parlamentului European, inclusiv în contextul tensiunilor generate de conflictul ruso-ucrainean. Mai mult, Mureșan a făcut joi, 17 februarie, un anunț important cu privire la parcursul european al R. Moldova.

,,Am invitat-o pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, să se adreseze plenului Parlamentului European

Împreună cu președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, și cu vicepreședinta grupului, Rasa Jukneviciene, i-am transmis la începutul săptămânii o scrisoare președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, în care îi propuneam să o invite pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, să se adreseze plenului Parlamentului European.

Am spus în scrisoare că, în contextul politic tensionat din Vecinătatea estică, există o țară în regiune unde sunt evoluții pozitive, iar aceea este Republica Moldova. Am spus că există acum la Chișinău o majoritate politică proeuropeană care a demonstrat în ultimele luni că vrea și poate să implementeze reformele pe care oamenii le așteaptă. O majoritate care dorește apropierea de Uniunea Europeană.  

Am mai spus că actorul principal al acestei evoluții pozitive din Republica Moldova este președinta Maia Sandu. De aceea, prin invitarea Maiei Sandu în plenul Parlamentului European, transmitem un mesaj clar de sprijinire a eforturilor de reformă de la Chișinău și de apropiere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Propunerea noastră a fost discutată și acceptată în Conferința Președinților Grupurilor Parlamentare, iar președinta Roberta Metsola o va invita în perioada următoare pe președinta Maia Sandu să se adreseze plenului Parlamentului European”, a anunțat europarlamentarul PPE, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, Siegfried Mureșan, președinte al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, a făcut o serie de precizări, în emisiunea Vectorul European, în legătură cu amendamentele pe care le-a depus la Proiectul de raport al Parlamentului privind implementarea Acordului de Asociere cu UE. Mai precis, Mureșan a propus Parlamentului European  ca R. Moldova să i se acorde un statut preliminar de aderare la Uniunea Europeană.

,,Un lucru foarte important prevăzut în amendamente este ca Uniunea Europeană să ofere, în viitorul apropiat, un statut preliminar de aderare europeană pentru Republica Moldova. Prin acest statut Republica Moldova ar deveni membru al pieței unice europene, ca etapă preliminară în procesul de aderare la UE.

 Acest lucru ar însemna libertatea de mișcare a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Ar însemna mai multe investiții europene în Republica Moldova, mai multe produse europene la prețuri avantajoase în Republica Moldova și mai multe exporturi, în condiții mai simple, de produse moldovenești în Uniunea Europeană”, a zis eurodeputatul.

Pe final, Siegfried Mureșan a trecut în revistă etapele pe care trebuie să le parcurgă amendamentul său pentru a fi finalmente adoptat și implementat.

,,Trebuie să convingem colegii europarlamentari să susțină acest amendament. Vom avea un prim vot, cel mai probabil în luna martie, în Comisia de specialitate, de Afaceri Externe, a Parlamentului European, iar apoi urmează votul final în plenul Parlamentului European. Dacă vom avea o majoritate a europarlamentarilor de partea noastră, atunci această solicitare de a include R. Moldova în piața unică europeană devine poziție oficială a Parlamentului European și atunci includerea finală a R. Moldova în piața unică europeană se poate face printr-un tratat bilateral între UE și R. Moldova, negociat și acceptat de comun acord de ambele părți”, a conchis europarlamentarul PPE.

 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare