joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneUSL le oferă judecătorilor CCR o nouă superimunitate. USR va sesiza Comisia...

USL le oferă judecătorilor CCR o nouă superimunitate. USR va sesiza Comisia Europeană și Comisia de la Veneția

Coaliția PSD-PNL-UDMR a dat undă verde vineri, 18 februarie, pentru acordarea unei noi superimunități judecătorilor CCR. Concret, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a votat astăzi un amendament propus de deputata PSD Steluța Cătăniciu la legea privind desființarea SIIJ, care, printre altele, prevede că judecătorii CCR nu vor mai putea fi anchetați de DNA, ci de noua structură care va înlocui Secția Specială.

Proiectul de lege a trecut de Comisia Juridică cu 18 voturi pentru și 7 împotrivă, urmând să ajungă în plenul Camerei Deputaților, iar ulterior în Senat, care are rol de for decizional.

În contextul amendamentului propus de Cătăniciu, deputatul USR Silviu Dehelean a anunțat că partidul său va sesiza Comisia de la Veneția și Comisia Europeană. În acest sens, parlamentarul a expus motivele pentru care consideră că respectiva prevedere e toxică și a amintit că judecătorii CCR mai dispun în prezent de o formă de superimunitate.

,,Ne-am întors în epoca Dragnea cu justiția! Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetați de DNA, dacă sunt suspectați de fapte de corupție.

Acest nouă formă de imunitate pentru judecătorii CCR a fost introdusă astăzi în legea Predoiu de reînființare a Secției Speciale (SIIJ) de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea doamnei Steluta Cataniciu.

Decizia are mai multe implicații:

 Se asimilează corpul judecătorilor CCR cu cel al magistraților. Ceea ce este absurd și neconstituțional, dar nu-mi fac griji că legea ar putea pica la CCR. Judecătorii CCR NU sunt magistrați, ei sunt numiți de politicieni în aceste poziții, mulți dintre ei înșiși fiind politicieni precum Valer Dorneanu. CCR nu este instanță de judecată, este un organism politico-juridic care are ca atribuție protejarea ordinii constituționale, atribuție POLITICĂ. Vom sesiza Comisia de la Veneția și Comisia Europeană cu privire la acestă extrem de periculoasă pentru democrație. 

– Curtea Constituțională devine total o instituție controlabilă politic ca în perioada Iliescu.

– Se știrbesc din nou atribuțiile DNA, așa cum face de fapt întreaga lege Predoiu și se împlinește astfel dorința lui Liviu Dragnea. Practic DNA a devenit o formă fără fond.

Se acordă o nouă superimunitate judecătorilor CCR după cea stabilită în legislatura trecută. Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi urmăriți penal, reținuți, arestați preventiv și nici trimiși în judecată decât cu votul a două treimi dintre ei (6 din 9 judecători).

De ce își permit să dacă toate mizeriile astea și să arunce justiția într-o nouă epocă întunecată? Pentru că nu mai există acea mobilizare socială entuziastă care să iasă în stradă pentru valori. Pandemia, trădarea lui Klaus Iohannis, apariția și ascensiunea AUR au produs dezgust și îndepărtate de sfera acțiunii civice”, a scris Dehelean pe Facebook. 

Textul complet al amendamentului prevede că structura care va înlocui Secția Specială va instrumenta și dosarele vizând posibile infracțiuni săvârșite de judecători sau procurori membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curți sau de procurori de pe lână Înalta Curte, judecătorii de la Curțile de Apel, Curtea Militară de Apel, procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, judecătorii CCR și magistrații asistenți de pe lângă judecătorii ICCJ ș i CCR.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare