Proteste anti-Putin în Rusia. Jurnalistul Dmitri Muratov: „Alături de durere, noi trăim rușine.”

Proteste anti-Putin în Rusia. Jurnalistul Dmitri Muratov: „Alături de durere, noi trăim rușine.”

Sute de oameni au ieșit pe străzile Moscovei și Sankt Petersburg-ului pentru a protesta împotriva deciziei lui Putin de a începe războiul cu Ucraina. Jurnaliști ruși se declară rușinați de situația în care i-a adus dictatorul.

Jurnalista Nataliya Vasilyeva a arătat pe contul ei de Twitter care a fost cursul protestelor la Moscova, unde peste o mie de oameni s-a strâns pentru a cere stoparea războiului. Sute de persoane au fost reținute, inclusiv jurnalista care încerca să arate, de la fața locului, situația de fapt.

Protestatari ruși s-au strâns în orașele Sankt Petersburg, Novosibirsk, Ekaterinburg și Tyumen, din dorința de a transmite lui Putin că războiul trebuie să se oprească.

Impresionant a fost și discursul jurnalistului rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a spus că există o reală îngrijorare cu privire la posibilitatea ca Putin să folosească arma nucleară și susține că doar rușii pot opri războiul și pot salva viața pe planetă.

Alături de durere, noi trăim rușine. În mâinile sale, comandantul șef, ca un breloc de la o mașină scumpă, rotește „butonul nuclear”. Următorul pas este să dea o salvă nucleară? Nu pot interpreta altfel cuvintele lui Vladimir Putin despre folosirea ”armei răzbunării”. Vom publica acest număr al Novaya Gazeta în două limbi – ucraineană și rusă. Pentru că nu recunoaștem Ucraina ca inamic, iar limba ucraineană ca limbă a inamicului. Și nu o vom recunoaște niciodată.  Și ultimul lucru. Doar mișcarea anti-război a rușilor poate salva viața de pe această planetă.”, susține Dmitri Muratov.

Mai mult, jurnalistul susține că la protestele din Rusia, reacția autorităților a fost fermă și promptă. Poliția și Comitetul de Investigații al Rusiei i-au amenințat pe cetățeni că vor urma repercusiuni pentru cei care vor ieși în stradă la proteste neautorizate de autorități. Sute de ruși care au ieșit la proteste au deja dosare penale și sunt reținuți.

Sursă foto: Nataliya Vasilyeva, Twitter

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.