marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEMOȚIONANT! Refugiați ucrainieni au scandat în fața Ambasadei Rusiei în limba română:...

EMOȚIONANT! Refugiați ucrainieni au scandat în fața Ambasadei Rusiei în limba română: „Putin judecat pentru sângele vărsat”

Sute de persoane s-au adunat sâmbătă după amiază la Ambasada Rusiei în România pentru a protesta împotriva vărsării de sânge din Ucraina. Un moment emoționat s-a produs în timpul evenimentului, când niște refugiați ucrainieni care au luat parte la protest au strigat în limba română împotriva lui Putin.

Românii sunt extrem de impresionați de drama ucrainienilor obligați să-și părăsească peste noapte țara și întreaga viață, din cauza ambițiilor imperialiste ale liderului de la Kremlin. De aceea, câteva sute de oameni au decis că, pe lângă ajutorarea refugiaților ajunși pe teritoriul României, e necesar să-și exprime și indignarea pentru cele întâmplate la Ambasada Rusiei în țara noastră.

Foto de: Flavius Constantin

Ca atare, în scurt timp s-au adunat câteva sute de oameni care au strigat minute în șir împotriva regimului de la Kremlin și împotriva vărsării de sânge comise chiar și în aceste clipe de președintele Federației Ruse. „Putin asasin” a fost una dintre cele mai frecvente scandări, dar și numele Ucrainei s-a auzit strigat în mod repetat, astfel încât solidaritatea să se audă foarte clar.

Copiii n-au lipsit de la eveniment, din aceeași solidaritate emoționantă cu copiii Ucrainei, ascunși acum în stații de metrou sau în buncăre subterane, trăind o frică uriașă. Drapelul ucrainian s-a purtat de către cei prezenți cu recunoștință pentru lupta și sacrificiul poporului care s-a dovedit atât de curajos, iar oamenii au arătat pancarte cu mesaje precum: „Suntem uniți cu Ucraina!”, „Putin, Ucraina nu e terenul tău de joacă!” sau „Opriți războiul”.

Evenimentul, pregătit de asociația Corupția Ucide și de alte câteva asociații civice a avut un mesaj clar:

Astăzi nu mai este vorba doar despre propagandă, știrile false sau dezinformările cu care deja ne-am obișnuit, de data aceasta, tancurile, armele, soldații au înconjurat un stat vecin care aspiră la un destin european. Un șef de stat autocrat a găsit de cuviință să își trimită trupele de ”păstrare a păcii” în teritorii a căror independență le-a recunoscut-o, încălcând integritatea și suveranitatea Ucrainei.

Evident, nu puteau lipsi momentele tensionate. Unul dintre protestatari a dat cu vopsea roșie pe zidul ambasadei, în ideea de a arăta metaforic sângele vărsat, astfel că Jandarmeria s-a simțit forțată să intervină. O parte dintre oameni, însă, s-au așezat pe jos și au stat în calea mașinii Jandarmeriei, pentru a nu-i permite să treacă.

Însă momentul cel mai încărcat de emoție a fost acela când mai mulți refugiați ucrainieni, participanți la protest, au învățat să spună câteva cuvinte în limba română: „Putin judecat pentru sângele vărsat!”

Apoi, la unison, au început să scandeze…

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare