miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneCum funcționează propaganda în Rusia: "Tata mi-a spus că nu e niciun...

Cum funcționează propaganda în Rusia: „Tata mi-a spus că nu e niciun război, că soldații ruși oferă soldaților ucrainieni mâncare și îmbrăcăminte”

În timp ce lumea întreagă e în alertă cu privire la agresiunile armatei ruse, în Rusia sunt încă oameni care nu știu că e război. O mărturie de acest fel vine de la Misha Katsurin, un tânăr care locuiește în Ucraina, dar al cărui tată e în Rusia. Acesta povestește cum acționează propaganda rusă asupra oamenilor de rând.

Misha Katsurin a postat pe o rețea de socializare o fotografie cu tatăl său, care, paznic fiind într-o mănăstire în Nijni Novgorod din Rusia nici n-a auzit despre război. Mai mult, acesta crede că, în realitate, armata rusă ajută cu haine și hrană soldații ucrainieni, asaltați de așa zișii naziști.

Tânărul spune că Goebbels (artizanul propagandei naziste) ar aprecia felul în care funcționează și își atinge obiectivele propaganda rusă. Mai mult, acesta își face griji cu privire la faptul că, în realitate, peste 80 de milioane de oameni nu au acces la informații reale și se aliniază în spatele lui Putin, pe care îl privesc ca pe un erou.

„Goebbels ar aprecia asta. Tatăl meu este paznic într-o mănăstire de lângă Nijni Novgorod (Rusia). El este o persoană religioasă și sună să mă felicite cu prilejul tuturor sărbătoriloe bisericești. Ieri m-am întrebat de ce tatăl meu nu a sunat (doar a început războiul) și l-am sunat eu. I-am povestit în detaliu despre ceea ce se întâmplă – tata mi-a spus că e o prostie, nu este nici un război, rușii ne salvează de naziștii care fac scuturi umane din civili.

El a mai spus că soldații ruși le oferă soldaților ucraineni mâncare și îmbrăcăminte. Nici nu mai vorbesc despre toate postările de pe Instagram când propriul meu tată nu mă crede, care știe că sunt aici, în Ucraina, și văd totul cu ochii mei, precum și că mama (fosta lui soție), se ascunde cu bunica în baie din cauza bombardamentelor.

Doar 40% din populația Rusiei are Instagram și Facebook. Și cei mai mulți dintre ei tot nu cred în ceea ce publicăm noi (Ucrainenii). Cred și ne sprijină doar o mică parte (ma închin lor). Dar rămân cei peste 80 de milioane de oameni care nici măcar nu au acces la informații reale și sunt 100% siguri că suntem naziști, canibali și ticăloși.“, scrie Misha Katsurin.

În același timp, publicații înfrățite din Republica Moldova ale unor programe rusești scriu foarte superficial despre refugiați, dar niciun cuvânt despre războiul care se desfășoară la granițele țării.  Presa din Rusia nu scrie nici ea despre război, existând totuși mici excepții, dar care nu au o mare acoperire în teritoriul, singurele știri din zonă fiind despre așa zisul nazism care a cotropit Ucraina și despre faptul că armata rusă încearcă să salveze ucrainienii.

Sursă foto: Misha Katsurin, Intagram

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare