joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialBloggerii ucraineni cer sprijinul bloggerilor ruși pentru a informa populația Rusiei: "Voi...

Bloggerii ucraineni cer sprijinul bloggerilor ruși pentru a informa populația Rusiei: „Voi înțelegeți cât de nebun e Putin?”

Populația Rusiei este în întuneric. O mare parte a rușilor nici nu știu că țara lor atacă de zile întregi un stat suveran învecinat, retorica propagandei fiind aceea că armata rusă desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina. Bloggerii ucrainieni, urmăriți de milioane de oameni, au realizat un clip în care le cer bloggerilor ruși să informeze populația din Rusia cu privire la faptul că ucrainenii trăiesc o tragedie.

Un clip cuprinzând mărturii ale mai multor bloggeri foarte cunoscuți și iubiți în Ucraina a fost difuzat pe rețele de socializare. Vocile tinerilor din respectivul clip fac apel la bloggerii ruși să explice urmăritorilor lor că în Ucraina e un război adevărat, în care mor zilnic oameni nevinovați. De asemenea, tinerii care apar în clip susțin că riscul ca Putin să atace nuclear este extrem de ridicat și cred că despre asta ar trebui să afle și poporul rus.

Anton Ptushkin are 2,3 milioane de urmăritori pe Instagram și se focusează pe călătorii. Acum, însă, el se implică în acest demers de informare a populației și se adresează colegilor din Rusia și rușilor în general. Face încă de la început precizarea că nu crede că poporul rus este vinovat de acțiunile iraționale ale lui Putin. „Noi nu vă acuzăm pe voi de nimic” – acestea sunt cuvintele cu care începe întreaga argumentație.

Alana Venun, cu 3,9 milioane de urmăritori pe Instagram explică, la rândul ei, situația.

Voi știți ce se întâmplă în țara noastră? Putin a atacat Ucraina. Casa mea. Țara mea. La cinci dimineața au început bombardamentele, au început să ne atace…

Dantes are și el 2,3 milioane de urmăritori pe aceeași rețea de socializare, iar mesajul lui, cuprins în clipul menționat, este dureros:

Gândiți-vă că tot ce a fost al vostru, lucrurile de care ați fost mândri nu vă mai aparțin. Iar nouă nu ne rămâne decât să ne ascundem în buncăre și să încheiem fiecare zi cu întrebarea: Oare o să mai supraviețuiesc și astăzi?”

Olivka (1,2 milioane urmăritori pe Instagram) continuă: „De când a început armata Rusiei să atace Ucraina, în fiecare zi mor civili. Sunt bătrâni, femei și copii. Bombardează spitale, grădinițe și blocuri în care locuiesc civili.

Demersul poate părea ciudat, numai că realitatea e una stranie în Rusia. Propaganda puternică și sancțiunile dure aplicate opozanților regimului fac ca informația corectă să nu ajungă deloc la populație. Ca atare, o covârșitoare parte a rușilor cred că armata lor îi salvează pe ucrainieni de naziști și că soldații lor le duc mâncare și haine. De altfel, majoritatea soldaților trimiși pe front de Putin nu știu de ce se află acolo și există numeroase filmări cu prizonieri care probează acest lucru. În plus, bloggerii ucrainieni vorbesc în clip și despre amenințarea nucleară. Nici despre aceasta, poporul rus nu știe nimic.

Președintele vostru ne amenință cu arma nucleară. Nu doar pe noi, ci pe întreaga lume. El spune că dacă noi nu îi dăm pământul nostru, nu are nimic de pierdut. Voi înțelegeți cât de nebun e Putin?„, conchide blogger-ul Aleksei Durnev.

Sursă video: NEXTA Live

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare