Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE: „Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru”

Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE: „Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat joi seara semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Gestul, motivat de tensiunile militare și politice din zonă, este un deziderat mai vechi al acelei părți a populației țării care începuse să spere că democrația și libertatea sunt cu adevărat posibile.

Anunțul a fost primit cu mult entuziasm de publicul din România, dar și de cel din Republica Moldova, în contextul în care eventualele porniri expansioniste ale Rusiei ar putea viza, la un moment dat, Republica Moldova. O cerere de acest fel a fost depusă, după cum știm, zilele trecute și de președintele ucrainian, Volodymyr Zelynskyy, apartenența la Uniunea Europeană constituind, după cum se știe, o garanție pentru stabilitate și chiar securitate în spațiul european.

Maia Sandu a susținut, cu acest prilej, un discurs extrem de emoționant în fața cetățenilor Republicii Moldova, spunând că a venit momentul ca țara să profite de oportunitățile actuale și să se alieze cu celelalte state europene, din dorința de a asigura stabilitate pe termen lung cetățenilor Republicii Moldova. Cererea de aderare a fost semnată și ea urmează să fie trimisă zilele următoare la Bruxelles.

Maturitatea unui popor se vede cel mai bine în vremuri grele. Ea se vede din decizii cumpătate, prin echilibrul dintre libertate și responsabilitate. Ea se citește în calmul hotărât al oamenilor atunci când un pericol real bate la ușă. Cetățenii Republicii Moldova demonstrează lumii că sunt un popor matur. Am demonstrat-o atunci când nu am permis tiraniei să se instaleze în țara noastră, am arătat că vom trăi după reguli, atunci când am apărat democrația la alegeri. Și acum, în zilele războiului din Ucraina, auzind tunurile la frontiera Moldovei rămânem maturi și oferim ajutor vecinilor noștri care fug de năpastă. Ne păstrăm neutralitatea, dar rămânem solidari, calmi, generoși și responsabili.

Unele decizii au nevoie de timp de cumpănire. Maturizarea ne-a luat 30 de ani, multe eșecuri și pași înapoi. Acum, cu lecțiile învățate, noi suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic, în democrație și prosperitate, parte a lumii libere. Dacă unele decizii au nevoie de timp, altele trebuie luate prompt și hotărât, folosind oportunitățile oferite de peisajul schimbător al lumii. Trebuie să acționăm imediat atunci când ne-o cer circumstanțele. Astăzi semnăm cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ea este adresată domnului Emanuel Macron, președintele Franței, țara care astăzi deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Cererea o depunem în următoarele zile la Bruxelles. Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european„, a spus Maia Sandu în cadrul discursului pe care l-a susținut cu prilejul semnării cererii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.