Zelynskyy, după ce Rusia a tras în centrala nucleară de la Zaporijjia: „Dacă este o explozie, se termină tot”

Zelynskyy, după ce Rusia a tras în centrala nucleară de la Zaporijjia: „Dacă este o explozie, se termină tot”

Centrala nucleară de la Zaporijjia a fost atacată de armata rusă, izbucnind astfel un incendiu. Din fericire, focul a fost stins repede, înainte de a afecta unul dintre reactoare, însă președintele Ucrainei, Volodymyr Zelynskyy, susține că Rusia vrea repetarea tragediei de la Cernobîl și că o explozie ar însemna sfârșitul Europei.

Momente de groază în Ucraina, după ce s-a tras în centrala nucleară de la Zaporijjia, existând riscul ca unul dintre reactoare să fie afectat. Liderul Ucrainei susține că armata rusă este vinovată de incendiu. Din fericire, focul a putut fi stins în timp util și astfel nu vorbim momentan despre o creștere a nivelului radiațiilor. Dar riscul rămâne și despre acest risc a vorbit Volodymyr Zelynskyy într-o înregistrare publică.

Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară. Ucraina are 15 reactoare nucleare.

Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Înseamnă evacuarea Europei. (…) Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear„, a spus președintele ucrainian.

Centrala nucleară de la Zaporijie are şase reactoare şi este cea mai mare din Europa. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut încetarea utilizării forţei la centrala nucleară Energodar din Zaporijie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.