joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorial"Fabrica de empatie" de la Brașov: sprijin comun pentru victimele războiului din...

„Fabrica de empatie” de la Brașov: sprijin comun pentru victimele războiului din Ucraina

Un centru comunitar uriaș s-a deschis la Brașov pentru susținerea victimelor războiului din Ucraina. ONG-uri, instituții publice și voluntari și-au pus resursele în comun pentru a da o mână de ajutor celor care au rămas, peste noapte, fără nimic.

Centrul Comunitar de Primire Refugiați și Donații din Brașov vrea să fie o „fabrică de empatie”, după cum susține chiar viceprimarul orașului, Flavia Boghiu. Într-un timp extrem de scurt, sute de voluntari s-au implicat în funcționarea acestui centru și în aceste zile ei petrec o mare parte din timp asigurându-se că toate fluxurile sunt operaționale.

Voluntarii sunt împărțiți pe divizii: call-center non-stop cu vorbitori de limba ucraineană, rusă, engleză, dispecerat – unde se întâlnesc cererea de cazare și nevoia de alimente sau donații cu ofertele venite din partea comunității; registratură – înregistrează intrările și ține evidența lor (câți membri sunt în familie, dacă există nevoi speciale, date referitoare la profesie, etc); divizia de food – o parte se ocupă cu contactarea companiilor private care pun la dispoziție hrană caldă și o parte se ocupă de distribuirea ei în centru; divizia de transport – cei care țin legătura cu grupurile de peste graniță, oferă rutele cele mai bune de ajuns la centru și ajută la transportul refugiaților spre cazare cu ajutorul șoferilor; divizia de cazare – contactează constant mari operatori hotelieri sau companii care dețin spații locative pe care să le pună la dispoziția refugiaților pe termen scurt și mediu; divizia donații – iau în primire donațiile și le triază (haine, alimente, lenjerie, produse de igienă, medicamente).

Modul de organizare a centrului comunitar din Brașov este unul dintre cele mai eficiente din țară, astfel în acest moment, acolo victimele războiului din Ucraina pot găsi absolut orice le trebuie: un loc de unde își pot lua haine, aproximativ 100 de paturi pentru cei care ajung în timpul serii/nopții sau pentru cei care nu au încă rezolvată problema cazării, o camera mama și copilul, un cabinet medical dotat cu aparatură pentru intervenții primare, o zonă de mese, unde oamenii primesc 3 mese calde pe zi dăruite de proprietarii unor restaurante din zonă, dar și dușuri și camere de schimbat.

Există 600 de spații de cazare în Brașov, care s-au umplut extrem de repede, iar fluxul de oameni care au nevoie de ajutor e în continuă creștere.”

Mi se pare absolut incredibil că, în doar 2 zile, în CATTIA s-a putut planifica, organiza și implementa deja un sistem funcțional. Sunt bucuroasă să lucrez cu voluntari și funcționari din primărie, care și-au rupt din timpul lor pentru a pune acest centru pe picioare. Societatea civilă și organizațiile private, companii mari din Brașov, s-au alăturat acestui efort și pe această cale le mulțumesc în numele tuturor beneficiarilor. Însă vreau să trag un semnal de alarmă: ritmul cu care crește valul de refugiați mă face să apelez continuare la bunăvoința, energia și resursele comunității. Va mai fi nevoie de ele! „, a atras atenția viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu.

În acest proiect sunt implicate, după cum am spus, mai multe ONG-uri și instituții publice. Este vorba despre: Crucea Roșie Română – Filiala Brașov, Asociația Kastel, Fundația Comunitară, Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov, Asociația „Femeile se Implică“, Asociația Bastonul Alb Brașov, Asociația BertaLand, Asociația Comunitară pentru Dezvoltarea Cartierului Tractorul Brașov, Asociația Happy Moms, Asociația Părinților Șc. Gen. 13, Cercetașii României – Filiala Orizont Brașov, Consiliul Județean al Elevilor Brașov, Ekklesia Group, Fundația Cărturești, Pro Afaceri, Rotary Club Brașov, Rotary Kronstadt, Rotaract Brașovia.

Pe lângă acest centru comunitar, în care efectiv s-a implicat întreaga comunitate locală, menționăm și faptul că pe 5 martie, Brașovul a deschis o linie directă de comunicare și ajutor cu localitatea Mykolaiv, principalul centru al industriei navale de la Marea Neagră, situat pe frontul sudic al războiului, între Herson și Odessa. Astfel, administrația din Brașov va trimite, ori de câte ori e nevoie, alimente neperisabile și provizii către localitatea din Ucraina.

Acest articol este proprietatea INVESTIGATORIA.RO și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

  1. In totdeauna am sustinut ca dincolo de Carpati, oamenii sunt mai buni, mai corecti, mai empatici si mai eficienti. Felicitari toturor celor implicati in acest proiect!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare