marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialConsilierul ucrainean Oleksiy Arestovich: “Vine a treia fază a devastării psihologice cauzate...

Consilierul ucrainean Oleksiy Arestovich: “Vine a treia fază a devastării psihologice cauzate de război – apatia”

Consilierul prezidențial în domeniul politicii și războiului, Oleksiy Arestovich, susține că războiul intră în faza devastării psihologice și că, în curând, va interveni apatia. El îi roagă pe ucraineni să nu cedeze în fața acestui imbold firesc și să-și păstreze încrederea în autoritățile din țara lor, în ciuda dezinformărilor constante venite din partea Rusiei.

Într-un mesaj postat pe Instagram, Oleksiy Arestovich explică mecanismele psihologice care vor afecta foarte curând populația Ucrainei, supusă terorii și violenței constante din partea soldaților ruși. El atrage atenția și asupra faptului că, pe măsură ce războiul continuă, oamenii vor fi tot mai dezamăgiți de liderii lor, însă îi sfătuiește să nu cadă în această capcană.

Vine a treia fază a devastării psihologice cauzate de război – apatia. Asta se traduce prin câteva lucruri interesante. Am obosit cu toții și am obosit foarte mult. Sunt deja mai bine de trei săptămâni de război. Frontul a încetinit. Partea bună este că nu suntem atacați, inamicul nu avansează, dar nici noi nu avansăm. Nu se întâmplă nimic special, nu sunt evenimente mari care ne ajută să exprimăm multe emoții puternice. Cu toții înțelegem că armata luptă, dar succese mari nu se întrevăd.

Se acumulează deja greșelile. Greșelile tuturor. Se adună lucruri care ne dărâmă foarte mult: vedem Mariupolul, vedem cum mor copiii… acestea n-au cum să nu lase urme. Partea adversă lansează tot mai multe dezinformări. Mai ales, în sensul negocierilor pentru pace. Iar oamenii sunt tot mai confuzi despre ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Însă, conform regulii internaționale a negocierilor, noi nu putem divulga ce se întâmplă în cadrul rundelor de tratative, putem doar comenta pe seama lor. Toate acestea se adună într-o mare oboseală.”, arată Arestovich.

Acesta explică populației mecanismele psihologice și felul în care ele vor defini atitudinea ucrainenilor supuși terorii rusești în următoarea perioadă, astfel încât oamenii să fie mereu conștienți asupra felului în care psihicul funcționează pe parcursul unui război, care este, în sine, o circumstanță excepțională.

Cu atât mai mult, în curând, o să vă simțiți dezamăgiți de toți idolii voștri pe care i-ați urmărit, în care ați avut încredere și i-ați respectat. O să vă trezim deja emoții opuse. O să obosiți de noi. Mai mult de atât, vă vom irita, veți fi chiar furioși pe noi.  Și  aici vine întrebarea: dacă noi nu vă vom mai putea oferi curaj și putere, de unde să le luați? Iată anume aici, în a treia fază, are loc războiul adevărat. Războiul intern. Aici, fiecare va înțelege care îi este valoarea. Pentru că va învinge doar cel care luptă cât poate, apoi luptă cât trebuie.

Consilierul ucrainean pe probleme de război avertizează și cu privire la atitudinea pe care o vor avea inamicii în această etapă a conflictului.

Vreau să vă avertizez că în acest moment, rușii s-ar putea să-și adune forțele și să lanseze un nou val. Iar în viitorul apropiat vor apărea știri despre cum Rusia aduce întăriri sau despre cum sunt lansate noi atacuri dinspre partea belarusă. Iar asta vă va slei și mai mult de puteri și vă va crea și mai multe dezamăgiri.

Începe vânarea greșelilor oficialilor. O să căutați cuvinte, exprimări greșite, sensuri ascunse….  Asta se întâmplă pentru că psihicul uman caută simboluri. Însă soluția este autoanaliza și puterea caracterului.  Uitați-vă la ce vă face să reacționați într-un fel sau altul, nu la atașamentul simbolic. Este o zicală arabă veche: Prin ce se deosebește leul de câine. Când arunci un băț, câinele se uită la băț, iar leul se uită la cel care a aruncat bățul. Nu vă uitați la băț. Uitați-vă la cel care a aruncat bățul, căutați în voi ceea vă face să reacționați într-un fel sau altul.

Acum e timpul să mergem, pur și simplu, înainte. Ca sportivii: chiar dacă doare, mergem mai departe. Apatia, neîncrederea, furia, dorința de răzbunare vor crește. Depinde de fiecare în parte cum va rezista.  Nu uitați, Dumnezeu nu ne trimite încercări pe care nu le putem duce. Este doar alegerea fiecăruia în parte, este o decizie personală – veți rezista sau nu. Războiul este cea mai dură ciocnire cu realitatea. Războiul arată întotdeauna adevăratele fețe. Renunțăm, de fiecare dată, prin alegere proprie. Rezistați, nu renunțați! Haideți să fim acei oameni care nu renunță și merg înainte. Să fim ca sportivii care aleargă mai întâi cât pot, apoi cât trebuie.”

Acest articol este proprietatea INVESTIGATORIA.RO și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare