joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEXCLUSIV! Cum a pus “Împăratul” din Ghimpați lacătul pe 420.000 de dolari...

EXCLUSIV! Cum a pus “Împăratul” din Ghimpați lacătul pe 420.000 de dolari ai Forțelor Armate Americane

420.000 de dolari, investiți de Comandamentul European al Forțelor Armate Americane într-un spital din Giurgiu, au ajuns să însemne, practic, nimic pentru comunitate. Administrația locală a zonei, care s-a arătat inițial foarte interesată de investiție, a lăsat clădirea cu lacătul pe ușă vreme de aproape 10 ani. Și mai interesant e faptul că după 10 ani, clădirea poate fi folosită de administrația locală după bunul plac, în afara scopului în care a fost reabilitată, inclusiv în vederea vânzării. Iar voci din localitate spun că ar exista chiar o intenție declarată a primarului de a cumpăra clădirea, după expirarea termenului menționat.

În anul 2012, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România anunța niște investiții de răsunet în România, țară în care starea sistemului sanitar a fost mereu pusă sub semnul neputinței. Astfel, se promiteau renovări ale Spitalului din Ghimpați (județul Giurgiu) și ale Spitalului Clinic de Urgență din Iași. În cadrul unei ceremonii, ambasadorul SUA de la acea vreme, Mark Gitenstein, oficializa o donație de 420.000 de dolari pentru renovarea Spitalului din Ghimpați.

Proiectul, finanțat de Comandamentul European al Forțelor Armate Americane (EUCOM) avea în vedere renovarea fațadei spitalului, înlocuirea ferestrelor, a sistemului electric și de încălzire, schimbarea acoperișului și ușilor. În actul de recepție din 12 septembrie 2013 se precizează că acolo s-au efectuat următoarele: înlocuirea acoperișului, fațada, izolarea termică, ferestre noi, uși exterioare noi, reparații trotuar exterior pe lângă clădire, intrări suplimentare, intrare subsol, recompartimentare interior, parchet nou, pereți interior, zugrăveli, înlocuirea ferestrelor interioare, instalații electrice noi, iluminat electric, alarmă incendiu, cabluri pentru telefon, scară acces mansardă, apă, canalizare, încălzire și ventilare.

Așteptările erau uriașe, pentru că se presupunea că, astfel renovat, Spitalul din Ghimpați urma să deservească aproximativ 25.000 de oameni care locuiesc în localitatea Ghimpați, dar și în șapte localități din împrejurimi. Existau motive reale, așa cum există și acum, de a oferi servicii medicale oamenilor din zonă.

O mare parte a locuitorilor din Ghimpați sunt vârstnici, cu probleme reale de sănătate, cărora viața le-ar fi mult mai ușoară dacă și-ar putea face analizele în localitatea lor, fără a mai parcurge zeci de kilometri cu mijloacele de transport în comun pentru a li se preleva probe pentru analize sau pentru a beneficia de consult medical.

Pe 15 noiembrie 2012 începeau lucrările de renovare ale Spitalului din Ghimpați, în prezența ambasadorului Mark Gitenstein și a primarului comunei Ghimpați, Costel Cărăpănceanu, zis și “Împăratul”. Nu vă grăbiți, ajungem și acolo!

Anunțul postat de Ambasada SUA la momentul începerii lucrării de renovare a Spitalului din Ghimpați

Cert este că lucrările de renovare au decurs destul de bine, astfel că, la un an distanță, în 2013 se făcea recepția lucrării, în prezența unor personalități importante ale vremii, printre care se număra și Raed Arafat. Clădirea veche și extrem de degradată devenise o unitate spitalicească în toată puterea cuvântului, unde putea începe vindecarea a mii de oameni, așa că entuziasmul era complet justificat.

După plecarea oficialităților, însă, acolo nu s-a mai făcut nimic…

10 ani mai târziu…

Echipa INVESTIGATORIA a ajuns la Ghimpați la mijlocul lunii martie, în anul de grație 2022. Adică aproape de momentul împlinirii celor 10 ani în care clădirea ar fi trebuit să funcționeze potrivit scopului agreat de autorități și de donatori. Ne așteptam, desigur, să găsim acolo un spital funcțional, cu medici, cu aparatură medicală, cu oameni așteptând să fie consultați, poate și un cabinet de analize medicale, un cabinet stomatologic, adică tot ce ar intra într-un firesc al organizării unei unități spitalicești finanțate chiar de armata americană.

Pe aleea care duce către ceea ce ar fi trebuit să fie spitalul din Ghimpați se făceau lucrări de asfaltare.

Am înțeles foarte repede că Ghimpați nu e un fel de “sat fără câini”, pentru că zeci de câini agresivi păzeau fiecare investiție de pe străduța spitalului, inclusiv poliția. Clădirea renovate de armata americană era și ea păzită tot de câini, însă locul era pustiu. În afara farmaciei din fața clădirii, nimic nu părea să invite oamenii către o investiție care ar trebuit să le facă viața un pic mai bună.

Am întâlnit, în fața farmaciei, o localnică, pe care am întrebat-o dacă acela este spitalul din Ghimpați, renovat cu aproape zece ani în urmă, din bani americani. Femeia ne-a confirmat asta, cu obidă. Părea total dezamăgită de lucrurile care se întâmplă în localitatea ei și, mai ales, de conducerea acesteia.

Aici e, cică, spitalul… Nu e nimeni aici niciodată, nu veți găsi pe nimeni. E lacătul pe ușă. Nu funcționează nimic aici și nu e nimeni, numai câinii… Au lăsat totul de izbeliște. Ce oameni să fie tratați aici? Dacă nu funcționează nimic. Nu există medici! E mai încolo un cabinet medical, dar n-are legătură cu clădirea asta!”

Am încercat să mai vorbim și cu alți trecători despre situație, dar, din motive evidente, cei care au decis să ne răspundă la întrebări, ne-au rugat să nu le facem numele publice, de vreme ce primarul e un om răzbunător.

Ne-au spus, însă, sub protecția anonimatului, că primarul e plecat în Republica Moldova, cu motive foarte personale și că în administrația din Ghimpați e o mafie mai ceva ca în filme. Ni s-a vorbit despre grupuri de interese și despre oameni loiali primarului, inclusiv administratori de firme care câștigă licitații la primărie, aflați în relații foarte apropiate cu edilul, căruia i se spune, în șoaptă “Împăratul”.

În vizită la “Împărăție”

Pentru că situația părea extrem de confuză, am luat drumul primăriei, cu intenția de a discuta, totuși, cu cineva autorizat să explice de ce, după aproape 10 ani de la recepția unei lucrări făcute cu fonduri nerambursabile externe, acolo e pustiu.

La primărie era destul de liniște. Secretara din sediu ne-a îndrumat către o clădire învecinată, unde putea fi găsit secretarul localității și viceprimarul. Secretarul, un tip tânăr și destul de proaspăt în administrație, a reacționat instant la întrebarea: “Care e situația spitalului renovat de armata americană?”.

Cu privirea schimbată, tânărul ne-a explicat că știe că e un proiect cu probleme, dar că, la momentul realizării și derulării lui, el nu era în aceeași poziție, așa că ne-a spus că nu știe mare lucru, dar îl va ruga pe viceprimar s-o facă.

Din ce ne-am dat seama, ascultând conversația telefonică a secretarului cu viceprimarul, acesta din urmă nu prea voia să vorbească cu presa despre subiect, dar tânărul secretar l-a pus în fața faptului împlinit, spunându-i: “Păi e deja aici și cere informații!”

Nici un minut n-a trecut și viceprimarul s-a prezentat în biroul secretarului, cu o atitudine puțin ostilă, care, însă, s-a schimbat pe parcursul discuției. L-am întrebat dacă acceptă să fie înregistrat, iar răspunsul a fost: “Depinde ce mă întrebați!

Marian Lazăr spune că e viceprimar în Ghimpați de 5 ani și, în consecință, n-a fost acolo când s-a decis renovarea spitalului, ca să ne poată povesti de ce administrația locală a acceptat o donație pe care nu intenționa să o folosească vreodată. Dar ne-a mărturisit că motivul pentru care spitalul renovat n-a funcționat niciodată în parametri este acela că nu s-au găsit medici.

Eu vă spun din vorbe tot ce vă spun… Acum în acest spital funcționează doar un centru de expertiză în grad de handicap și un centru de vaccinare. În același corp e o stație de ambulanțe, care le-am oferit acolo un spațiu pentru substația de ambulanțe. Noi punem această clădire la dipoziție, dar dacă nu sunt medici… Eu am întrebat, am făcut solicitări, nu sunt medicii, nu-i trage inima să vină la țară, medicul trage spre oraș sau spre Occident. Trage să vină la Ghimpați? Spitalul de aici în trecut (că eu aicea m-am născut) a deservit câteva comune bune. Dar era altceva atunci, atunci avea și maternitate, avea și sală de operații, avea și radiologie, era altceva. Comuna a scăzut în locuitori între timp…  ”, ne-a spus Marian Lazăr, viceprimarul comunei.

“Când se pun doi metri de pavaj, ei pleacă în vacanță în străinătate”

Oamenii din Ghimpați ne-au povestit, sub protecția anonimatului, că situația din localitate e destul de gri și că administrația locală e profund coruptă. Din fiecare investiție cu banii altcuiva, grupul de interese din jurul “Împăratului” își face parte. Și că parte ar urma să-și facă și din spitalul reabilitat de armata americană.

Nu e niciun medic aici, aici vin cei care se pensionează pe caz de boală și a fost organizat centrul de vaccinare. Dar am înțeles că după trecerea timpului, că ei trebuie să păstreze clădirea așa niște ani, deci după trecerea acestui timp, primarul vrea s-o cumpere.”, ne-a povestit un localnic.

Mai mult, oamenii povestesc că, din fiecare doi metri de pavaj rezultă câte o vacanță în străinătate pentru primar și oamenii lui de încredere. În acest sens, ni s-a dat numele viceprimarului, al lui Burcea Iulian (zis Ciocoi), și numele a doi fini ai primarului, aflați în poziții cheie la nivelul județului.

Ulterior, am făcut niște verificări și pe Ciocoi l-am găsit in istoricul companiei AGROSPICE SRL, care are o mulțime de contracte cu primăria Ghimpați și care a fost fondată, culmea, de Georgeta Cărăpănceanu, care nu poate fi decât soția lui Constantin Cărăpănceanu, primarul localității Ghimpați încă din anul 2000.

“Împăratul” din Ghimpați

Domnia lui Constantin Cărăpănceanu, zis “Împăratul” e una îndelungată, însă ea a presupus schimbarea constantă a partidului politic, pentru a rămâne în apropierea puterii. De aceea, acum “Împăratul” este liberal, deși a fost și social-democrat când a trebuit, și democrat-liberal, când a fost contextul potrivit.

Așa cum e normal, Împăratul e și foarte bogat, lucru care se vede fără mari probleme în declarația de avere. În anul 2021, Cărăpănceanu era proprietarul a două terenuri intravilane în localitatea lui, dar și a trei terenuri agricole, totalizând o suprafață de peste 20 de hectare.

La trei ani după ce a devenit primar și-a cumpărat, așa cum era firesc, un apartament în Ghimpați, pentru a-l împărți cu soția lui. Însă în anul 2013, el finaliza construcția unei case de locuit în suprafață de 500 metri pătrați. De asemenea, el mai deține spații comerciale și de producție în localitatea lui.

Din activitatea de la primărie, “Împăratul” încasează 98.000 de lei pe an, iar din activitatea de comercializare cereale, Cărăpănceanu își rotunjește veniturile cu 60.000 de lei pe an.

Între timp, în localitatea pe care o conduce cu mândria aferentă trăiesc vârstnici, copii și femei la limita subzistenței, care nu-și permit să-și facă controale medicale și analize în altă parte. Dacă spitalul renovat de Forțele Armate Americane ar fi funcționat, o problemă s-ar fi ridicat de pe umerii lor. Așa, ei pot trece în fiecare zi pe lângă o clădire frumoasă, însă nefolosită, al cărei sens și ale cărei fonduri au fost deturnate de la scopul propus de cei care au vrut să dea o mână de ajutor.

În perioada următoare, clădirea iese din termenul de 10 ani în care scopul ei ar trebui să fie cel prevăzut în contractul care a garantat utilizarea corectă a donației. Dacă planurile Împăratului cu spitalul sunt cele despre care vorbește pe la colțuri toată comuna, vom afla cu siguranță.

 

Acest articol este proprietatea INVESTIGATORIA.RO și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.

 

 

 

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare