vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticSCANDAL PE CULTURĂ: "ICR pare să devină un leș politic din care...

SCANDAL PE CULTURĂ: „ICR pare să devină un leș politic din care se înfruptă partidele”

Propunerile coaliției de guvernare pentru conducerea filialelor ICR (Institutului Cultural Român) din Budapesta, Paris și Londra generează nemulțumiri fervente. Politicieni și rudele lor sunt, mai nou, puși în situația de a gestiona cultura românească în străinătate. USR a cerut deja retragerea lor.

Andreea Dogariu, Catinca Nistor și Cezar Preda sunt propunerile PSD-PNL pentru gestionarea culturii românești în orașe mari ale lumii. Însă, fiecare dintre ei vine cu un background politic și mai puțin cu unul cultural, care să justifice existența lor în posturile respective. Fenomenul este semnalat de USR, care arată într-un comunicat de presă, că e în total dezacord cu noile propuneri la conducerea filialelor ICR din străinătate și solicită retragerea lor.

USR condamnă ferm noile propuneri girate de către coaliția PSD-PNL la conducerea filialelor din străinătate (Budapesta, Paris, Londra) ale Institutului Cultural Român (ICR) și solicită retragerea lor imediată, după modelul Victor Paul Dobre. Cultura românească nu poate fi reprezentantă în străinătate de personaje ale căror singur merit îl reprezintă carnetul de partid și nu competența pentru ocuparea unor astfel de funcții. USR nu va accepta ca ICR să devină încă o instituție compromisă de incompetența actualilor guvernanți.„, se arată în comunicatul menționat.

Practic, PSD și PNL și-au împărțit sinecuri culturale în străinătate, pe care le-au avizat fără prea multe întrebări în Senatul României.

Fiica Marelui Comandor al Lojei masonice românești, naș de cununie al lui Valeriu Zgonea. Soția unui senator PSD, în prezent inspectoare la Asistența socială. Așa arată unele dintre propunerile pentru conducerea ICR-urilor din străinătate. Și lista ar putea continua (Buzăul e foarte bine reprezentat). ICR pare să devină un leș politic din care se înfruptă partidele, când el ar trebui, și ar putea, să fie un far al diplomației culturale și al promovării României în lume”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Se solicită, deci, potrivit comunicatului, retragerea următoarelor numiri, după cum s-a procedat în cazul lui Victor Paul Dobre, unul dintre foștii parlamentari care au contestat în justiţie eliminarea pensiilor speciale, propus pentru poziția de director la ICR Lisabona și retras în urma solicitării USR:

Andreea Dogariu, propusă de Lucian Romașcanu (PSD) ca director adjunct la ICR Budapesta. Ce o recomandă? Că este soția senatorului PSD Eugen Dogariu și că este angajată la Direcția de Protecția Copilului Timiș;

Catinca Nistor, propusă ca adjunctă la ICR Londra. Ce o recomandă? Că este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoțian, fina lui Valeriu Zgonea și că este trimisă în judecată pentru că și-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra (funcție ocupată timp de aproximativ un an în mandatul primarului Gabriela Firea);

Cezar Preda, propus ca adjunct la ICR Paris. Ce îl recomandă? Diploma de inginer în metalurgie, cursurile de perfecționare la Colegiul Național de Apărare și al Academiei Naționale de Informații și că a fost deputat timp de 16 ani.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare