235 de saci plini de gunoaie s-au strâns într-o singură zi de pe malurile Jiului în zona județului Dolj. Voluntarii, organizați de USR Dolj, au reușit această performanță în cadrul unei acțiuni nu doar de ecologizare, ci și de conștientizare a importanței menținerii curățeniei în natură.
Voluntari din cadrul Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării Dolj, membri ai Asociaţiei judeţene de vânătoare şi pescuit sportiv Dolj și asociații ale pescarilor amatori au răspuns apelului USR Dolj și s-au mobilizat în procesul de strângere a deșeurilor pe malurile Jiului din zona Doljului.
Participanții, în număr peste 60, au fost sprijiniți de primăriile Gângiova, Teasc, Țuglui, Braloștița, Coțofenii din Dos, Breasta, punctând astfel o acțiune prin care se atrage atenția asupra necesității unei solidarități în rândul societății, administrației și politicii în vederea conservării a ceea ce mediul din România înseamnă, în ansamblul său.
Cantitatea uriașă de gunoaie strânsă de voluntari într-o singură zi arată atât aspectul pozitiv al implicării voluntarilor în curățarea malurilor Jiului, dar și pe cel negativ, care indică lipsa de civilizație care duce la acumularea unor cantități atât de mari de resturi și gunoaie în zone care ar trebui să fie păstrate cu grijă.
În cadrul acțiunii de ecologizare au fost acoperiți aproximativ 80 de km pe tronsoanele: Braloștița – Ișalnița, Țuglui-Vârâți, Malu Mare – Teasc și Zăval – Gângiova. Acțiunea a avut ca scop colectarea deșeurilor de pe malurile Jiului, dar și sensibilizarea atât a locuitorilor din zonele riverane Jiului, cât și a autorităților locale și județene abilitate.
Pornind de la premisa că, așa cum știm, calitatea vieții noastre depinde de calitatea mediului în care trăim, cei din USR Dolj, inițiatorii acțiunii, susțin că vor să încurajeze astfel comunitățile să acționeze în mod responsabil față de mediu.
”Jiul este coloana vertebrală a Doljului și depinde doar de noi să o păstrăm sănătoasă și atractivă pentru activități în natură”, a spus Lucian Sârbu, membru în Biroul Județean USR Dolj, inițiatorul proiectului.
Evident, acțiunea nu va fi singulară, de vreme ce eforturile pentru păstrarea unui mediu curat trebuie să se desfășoare constant, însă, așa cum inițiatorii spun, e și mai important ca responsabilitatea față de problemele de mediu să fie resimțită și la nivel individual. Astfel, se vor acumula mai puțin deșeuri în aceste zone importante, iar efectele civilizației se vor simți pe termen lung.