vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticMinistrul Culturii, Lucian Romașcanu, pus în situația de a trece testul moțiunii...

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, pus în situația de a trece testul moțiunii simple, în urma scandalului de la TNB

Scandalul împărțirii unor reviste extremiste în incinta Teatrului Național București, precum și controversele legate de spectacolul lui Dan Puric de Ziua Mondială a Teatrului, generează o moțiune simplă. Pentru că a avut o slabă reacție la cele întâmplate și nu a susținut în niciun fel necesitatea demiterii directorului interimar al TNB, cei de la USR au depus moțiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romașcanu.

USR transmite, printr-un comunicat de presă, că demersul depunerii moțiunii simple împotriva ministrului Culturii este, în fapt, o consecință a refuzului ministrului Culturii de a-l demite de urgență pe directorul interimar al Teatrului Național București, „responsabil de implicarea reputatei instituții de cultură în acțiuni repetate de propagandă rusească„.

Domnul Lucian Romașcanu, în loc să-și asume și să rezolve o problemă punctuală, merge mai departe și ține în brațe un om al propagandei pro-Moscova, pro-Putin, anti-UE, anti-NATO. De aceea, USR a depune moțiunea simplă intitulată «Libertate artistică? Da! Propagandă pro-Moscova și anti-UE în instituții publice? Niciodată!», îndreptată împotriva ministrului Romașcanu. Nu se poate ca din cea mai importantă instituție de cultură din România să se facă propagandă activă, prin material publicitar, anti-UE, anti-NATO, pro-Putin, pro-Kremlin”, declară deputatul USR Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Ministrul PSD Lucian Romașcanu este responsabilizat de USR, de vreme ce el este cel care l-a numit în funcție pe actualul director interimar al Teatrului Național București, instituție care a devenit, din păcate, scena unor manifestări pro-Kremlin.

În timp ce teatre și muzee din întreaga țară se solidarizau cu victimele războiului de la granițele noastre, în timp ce însuși ministrul Romașcanu dădea declarații entuziaste despre susținerea artiștilor refugiați din Ucraina, directorul interimar al TNB refuza nu doar orice solidarizare, dar chiar și o proiecție a steagului ucrainean pe una din cele mai emblematice clădiri ale Bucureștiului. De ce? Pentru că poate.

Ce face ministrul Culturii? Tace. În timp ce întreaga țară se luptă cu extremismul naționalist venit din Est, dinspre Moscova, directorul interimar al TNB programează un spectacol «găzduit», ținut de Dan Puric, actor angajat al teatrului, susținător declarat al dughinismului și putinismului, campion al pseudo-antiglobalismului și al naționalismului de extracție moscovită. Ce face ministrul Culturii? Se ascunde în spatele libertăților artistice. În timp ce întreaga Europă luptă împotriva propagandei anti-UE și anti-NATO, la Teatrul Național, sub ochii directorului interimar aflat în sală, se împart sute de exemplare gratuite dintr-o publicație naționalistă, antisemită, antieuropeană și pro-putinistă. Nu un exemplar, două, trecute pe sub mână, ci sute! Ce face ministrul Culturii? Așteaptă anchete, comitete și comiții”, arată USR în moțiune simplă depusă.

Refuzul ministrului Culturii de a-l demite pe cel pe care el însuși l-a numit este catalogat de inițiatorii moțiunii simple despre un gest de sabotare a eforturilor românilor de a se solidariza cu poporul ucrainean, alungat din propria țară de bombardamentele Rusiei.

Amintim că, în reacție la cele întâmplate la finalul săptămânii precedente, ministrul Culturii a anunțat că va dispune o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB. Tot el susține că nimeni din conducerea TNB nu a fost informat despre acest demers.

 

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare