vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneDiscursul lui Putin în Piața Roșie: "Creșterea rusofobiei, umilirea memoriei victimelor războiului,...

Discursul lui Putin în Piața Roșie: „Creșterea rusofobiei, umilirea memoriei victimelor războiului, toate acestea ne-au făcut să acționăm așa cum am acționat”

În timp ce ucrainenii sunt supuși zilnic bombardamentelor și agresiunilor, rușii celebrează Ziua Victoriei în Piața Roșie din Moscova, printr-o paradă militară care s-a vrut impresionantă. Ziua de 9 mai este, după cum știm, simbolică pentru Rusia, reprezentând data primului act al capitulării Germaniei naziste în forma dorită de Stalin, așa că pentru Putin, Ziua Victoriei a fost un nou prilej pentru propagandă, lansând justificări absolut absurde pentru războiul pe care acum îl poartă cu statul ucrainean.

De altfel, tema victoriei a fost cea care a deschis discursul președintelui rus, Putin felicitând soldații ruși care ucid civili în Ucraina și reiterând justificările stranii ale acestui război în fața populației din Rusa, victimă a propagandei de stat încă de dinaintea izbucnirii conflictului armat. De altfel, unul dintre argumentele lui Putin pentru război este umilirea populației Rusiei de către celelalte state ale lumii, făcând trimitere directă la Statele Unite ale Americii.

Vă felicit în ziua marii victorii. Credința noastră a fost restaurată. Este la fel acum, în aceste zile. Luptăm pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea Rusiei. Astăzi, pe 9 mai s-a scris istorie pentru toată lumea, în triumful nostru pentru Uniunea Sovietică. Au fost acte de eroism fără precedent. Nu este nicio familia din Rusia care să nu fi fost mişcată de aceste acte patriotice. Stră-strănepoții celor care au luptat au purtat cu ei pozele celor care au luptat acolo.

Datoria noastră este să ţinem memoria vie celor care au luptat împotriva naziştilor. Rusia mereu a fost adepta unor măsuri egale şi durabile. Trebuie să ne asigurăm că un război mondial nu se va mai întâmpla. Rusia a fost parte din tratatele internaţionale care să garanteze securitatea. Alţii au avut alte planuri, iar noi am văzut asta. Au pregătit o operațiune împotriva Donbasului, au vorbit despre posibilitatea Ucrainei de a avea arme nucleare. Au trimis arme nucleare în Turcia, lângă granițele noastre. Chiar până punctul în care un conflict ar fi fost inevitabil. Rusia a început un atac preventiv pentru a preveni un război. SUA au umilit aliații săi. Noi avem alt caracter, noi nu o să cedăm tradițiile noastre. Vestul a încercat să anuleze valorile Rusiei.

Mai mult, Putin susține teza denazificării și în cadrul acestui discurs, menționând că toate acțiunile Rusiei din ultima perioadă au fost determinate de creșterea rusofobiei.

Niciodată nu nu am renunțat la credința, la valorile tradiționale, la sfințirea strămoșilor, demonstrând că apărăm niște valori valabile de mii de ani. Creșterea rusofobiei, umilirea memoriei victimelor războiului, toate acestea ne-au făcut să acționăm așa cum am acționat. Știm că veteranii au vrut să vină la această paradă, însă li s-a interzis.

Dar noi ne mândrim cu contribuție dumneavoastră la victoria finală și a tuturor celor care au participat la victoria din cel de-al Doilea Război Mondial, celor care au luptat și celor care astăzi luptă pentru pământul nostru în numele celor care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial și mă adresez forțelor noastre armate care luptă în Donbas, pentru că voi luptați pentru țară, pentru viitorul ei, pentru ca nimeni  să nu uite lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, pentru ca noi să nu avem parte de o creștere a nazismului și voi sunteți  cei care cinstiți memoria marelui război de apărare a patriei și memoria fiilor, fiicelor, mamelor, taților, bunicilor, surorilor, fraților, rudelor, prietenilor și, pur ți simplu, aducem un omagiu celor care au căzut în casa de cultură din Odesa în 2014, în memoria civililor care au căzut sub loviturile neo-nazismului. Să ne plecăm capul în fața tovarășilor noștri de luptă, care și-au demonstrat bărbăția și curajul în lupta pentru Rusia!

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare