Cum transformăm zonele turistice în gropi de gunoi: zona Dragoslavele-Rucăr

Cum transformăm zonele turistice în gropi de gunoi: zona Dragoslavele-Rucăr

Localitatea argeșeană Rucăr este, probabil, una dintre zonele cu cel mai mare potențial turistic de la noi. Situată la contactul a cinci unități de relief (Munții Iezer-Păpușa, Munții Făgăraș, Munții Piatra Craiului, Munții Leaota și culoarul Bran-Rucăr – Dragoslavele), comuna este unul dintre destinațiile predilecte de vacanță ale românilor și nu numai. Cu toate acestea, lipsa de civilizație își spune cuvântul foarte puternic în această zonă turistică, iar frumusețea naturală e deseori umbrită de gunoiul lăsat în urmă atât de turiști, cât și de localnici.

Dezastrul se poate remarca încă de la intrarea în comună, de pe drumul european 574, dacă arunci o privire dincolo de parapeți, în zona prin care curge râul Dâmbovița.


Pe traseul apei, între Piatra Dragoslavelor și comuna Rucăr, malurile Dâmboviței au devenit depozitarele gunoiului aruncat la întâmplare de turiști și nu numai. Dacă ar fi să ascultăm vocile localnicilor, nu toată vina poate fi aruncată pe turiști, deși mulți fac grătare sau picnicuri pe malurile Dâmboviței și uită să strângă gunoiul.


În acest moment, cursul Dâmboviței, de la Dragoslavele până în comuna Rucăr pare o veritabilă groapă de gunoi, care se întinde pe kilometri buni. Nici mirosul nu e plăcut, dar, în mod cert, zona pare compromisă.


Turiștii, însă, se prefac că nu văd sau, pur și simplu, nu se uită dincolo de parapeți, preferând să se bucure de formațiunile muntoase ale zonei.
Dar realitatea tragică e că lipsa de civilizație a oamenilor, precum și lipsa de implicare a autorităților pe linia menținerii sănătății mediului din zonele turistice duce la astfel de situații, pe care cu greu le-am putea cataloga normale pentru o țară care se pretinde a fi civilizată.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.