marți, martie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri Interne16 organizații civice cer expulzarea din România a diplomaților Federației Ruse

16 organizații civice cer expulzarea din România a diplomaților Federației Ruse

În ultima perioadă se discută destul de serios despre limbajul ofensator și provocator la adresa României al diplomaților ruși de pe teritoriul țării noastre. Problema e semnalată atât de secretarul de stat pentru relații strategice, Iulian Fota, cât și de 16 organizații civice din România, care au și adresat o petiție publică prin care este cerută expulzarea diplomaților ruși din țara noastră.

Inițiativa România, Corupția ucide, Rezistența Civică Galați, Brașovul Civic, #Rezist Milano, Reset, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie, #activAG Piteşti, Oradea Civică 2017, Umbrela Anticorupție Cluj, Voluntari în Europa, Geeks For Democracy, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Evoluție În Instituție, Diaspora.ro și Aradul Civic sunt ONG-urile care solicită public expulzarea diplomaților Federației Ruse din România, precum și sancțiuni mai dure pentru Moscova în contextul războiului din Ucraina.

Organizațiile civice consideră că e cazul ca și România să ia atitudine în fața declarațiilor ofensatoare ale Ambasadei Rusiei în România și să procedeze precum Germania sau Franța, țări care au luat imediat măsuri pentru a se proteja de influența diplomaților ruși.

Expulzarea imediată a diplomaților Federației Ruse care se fac vinovați de distorsionarea grosolană a realității și de provocări la adresa României, a Uniunii Europene, a NATO sau a oricărei țări partenere – așa cum au procedat deja țări precum Germania și Franța care au recurs la măsuri imediate nu doar pentru a sancționa atrocitățile descoperite la Bucha ci și pentru a-și proteja securitatea națională de influențele nefaste ale unor diplomați!„, se arată în petiția celor 16 ONG-uri din România.

Mai mult, semnatarii petiției cred că ar trebui făcute plângeri penale împotriva parlamentarilor români care și-au exprimat direct sau indirect susținerea față de acțiunile Rusiei, sub acuzația înaltei trădări sau pentru participarea lor la crimele împotriva umanității săvârșite de trupele ruse în Ucraina. Un alt punct din petiția menționată se referă la sechestrarea averilor și participațiilor rusești în bunuri și companii din România; acolo unde este posibil, în vederea folosirii lor pentru ajutorarea victimelor agresiunii ruse în Ucraina. Se cer, de asemenea, măsuri împotriva așa-numitelor ferme de troli și un raport public al Serviciul Român de Informații în ceea ce privește activitatea de contracarare a acestor activități.

Masacrul de la Bucha este doar o pagină dintr-un război al torturii și uciderii cu sânge rece a populației civile din Ucraina. Procurorul General al Ucrainei avertiza recent că în Borodianka, nu departe de Bucha, dovezile de genocid vor fi la fel de cutremurătoare, dacă nu și mai îngrozitoare. În fața acestor fapte strigătoare la cer este momentul ca România să facă mai mult! Statul român este obligat moral să facă mai mult pentru că în aceste momente, chiar dacă nu ne dăm seama, Ucraina asigură și securitatea României și, mai ales, a Republicii Moldova.„, mai arată organizațiile civice menționate în cadrul petiției publice citate.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare