Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a fost invitată la Bruxelles, unde a avut discuții cu reprezentanții mai multor grupuri politice din Parlamentul European, în contextul conflictului armat de granițele țării sale și a serioasei amenințări pe care Rusia o reprezintă pentru aceasta. Evoluția riscurilor de securitate din regiune fac imperios necesară aderarea Republicii Moldova la structurile Uniunii Europene, iar Maia Sandu a spus ferm Europei că aderarea țării sale este singura opțiune strategică care ar putea garanta Republicii Moldova apartenența la lumea liberă.
În cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Maia Sandu a spus că e conștientă de faptul că procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi un proces dificil, care va presupune eforturi constante și că nu caută scurtături pentru ca acest lucru să se întâmple. Dar crede că, dacă demersul ar eșua, drumul liber al Republicii Moldova va fi compromis.
„Pentru noi, Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Aderarea este singura opțiune strategică ce oferă Republicii Moldova șansa de a rămâne parte a lumii libere. Nu suntem naivi – înțelegem că integrarea europeană a Moldovei va fi un proces lung și complex, care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm concesii sau scurtături pe această cale. Suntem pregătiți să ne facem temele și vrem să fim apreciați după rezultat.„, a punctat Maia Sandu în cadrul conferinței de presă.
Ea spune că toate eforturile lumii libere ar trebui să se concentreze asupra Ucrainei și stopării conflictului militar din zonă, luând în calcul uriașele pierderi umane și materiale ale poporului ucrainean. Mai mult, a insistat asupra ideii de pace în regiune, menționând că, fără pace, nu poate exista vreo dezvoltare.
„Aproape jumătate de milion de refugiați au trecut prin țara noastră, din 24 februarie. Aproape 90 de mii de refugiați rămân și acum în Moldova, iar jumătate dintre ei sunt copii. Le mulțumesc instituțiilor europene și statelor membre ale UE pentru ajutorul oferit țării noastre în contextul gestionării fluxului de refugiați. Noi vom continua să-i primim pe toți cei care vor căuta adăpost.„, a mai spus Maia Sandu.
Amintim că la începutul acestei luni, mai exact pe 5 mai, Parlamentul European a emis rezoluția care recomandă acordarea statutului de țară candidat pentru Republica Moldova, ceea ce confirmă că există o foarte clară intenție de a oferi acestei țări perspectiva aderării la structurile Uniunii Europene. Vizita președintelui Republicii Moldova la Bruxelles nu face altceva decât să confirme seriozitatea acestor demersuri și implicarea autentică a tuturor factorilor responsabili în acest proces.