joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEvenimentPROIECT DE LEGE: Persoanele înscrise în Registrul abuzatorilor nu vor putea să...

PROIECT DE LEGE: Persoanele înscrise în Registrul abuzatorilor nu vor putea să transporte ori să cazeze refugiați

Despre tentative de a traficare a femeilor care au fugit de război din Ucraina s-a mai discutat în repetate rânduri, riscul ca acestea să cadă pradă traficului de persoane fiind cât se poate de real. Un proiect de lege se pregătește în România pentru protejarea refugiaților din Ucraina, prin care persoanele înscrise în Registrul abuzatorilor nu vor putea să transporte sau să cazeze persoanele care au plecat din Ucraina, alungate de bombardamentele rusești.

Parlamentarii Diana Buzoianu, Cătălin Teniță, Csep Eva Andrea, Mara Calista, Simona-Maya Teodoroiu, Dragoș Popescu și Cosmin Poteraș au inițiat un proiect de lege prin care celor care figurează în registrul abuzatorilor nu li se va permite să transporte sau să cazeze persoane strămutate. Proiectul este justificat de îngrijorări legitime, care datează de pe la finalul lunii martie a acestui an. La momentul acela, un comunicat de presă emis de RO-TIP arăta că femeile și copiii refugiați de la graniță ar putea deveni țintele rețelelor de trafic de persoane și îi sfătuiau pe toți voluntarii implicați în problema refugiaților să fie extrem de atenți cu privire la persoanele care se oferă să ia acasă femei și copiii din Ucraina.

Constatăm cu dezamăgire că, deși ne aflăm într-o situație umanitară fără precedent, grupurile de criminalitate organizată româno-ucrainene au început să se activeze în zonele de graniță. Atragem atenția ucrainenilor aflați în mișcare, autorităților și voluntarilor care lucrează la frontieră, asupra acestui risc. Fiind un grup de persoane vulnerabile, format în majoritate din femei și copii, acesta reprezintă o țintă sigură pentru rețelele transnaționale de trafic de persoane. Menționăm că  pe 26 februarie, ne-au fost semnalate informații cu privire la existența unor cazuri de recrutare la frontiera județului Galați.”, se arăta atunci în comunicatul RO-TIP.

Proiectul de lege inițiat acum de parlamentari USR, PNL, PSD și UDMR vine să ofere un cadru legal pentru protejarea victimelor războiului din Ucraina de abuzuri de altă natură care s-ar putea petrece pe teritoriul țării noastre.

 „Așa cum voi, cei mulți și bine intenționați, ați avut și aveți grijă de vecinii noștri ucraineni, i-ați găzduit, ați donat și le-ați fost alături, și noi încercăm din Parlament să sprijinim refugiații: nu-i lăsăm în mâinile traficanților!Mă bucur să vă anunț că am primit aviz favorabil din partea comisiei parlamentare pentru drepturile omului pentru proiectul prin care interzicem persoanelor înscrise în Registrul abuzatorilor să transporte ori să cazeze persoane strămutate. De asemenea, proiectul este muncit alături și de consilierele noastre parlamentare: Andreea Leonte, Sabina Ardeleanu și Valentina Crivat.”, a punctat Diana Buzoianu, unul dintre parlamentarii care au inițiat acest proiect de lege.

Comisia Parlamentară pentru Drepturile Omului a dat acestui proiect aviz favorabil.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare