vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneZelenski: "Îi vom găsi și îi vom aduce în fața justiției pe...

Zelenski: „Îi vom găsi și îi vom aduce în fața justiției pe toți cei care dau și execută ordine criminale!”

Masacrul în Ucraina continuă și fiecare zi echivalează cu noi oameni morți și răniți, cu noi tragedii în rândul familiilor ucrainene, iar Rusia nu dă niciun semn că s-ar opri. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că toți cei care ucid civili în Ucraina vor fi duși în fața justiției și vor plăti pentru crimele lor. De altfel, primul proces împotriva unui criminal de război rus a și început.

Un tribunal ucrainean a ținut deja o audiere preliminară, pornind de la acuzația că un soldat rus, capturat la începutul lunii mai, ar fi ucis un civil în vârstă de 62 de ani. Este vorba despre Vadim Shisimarin, comandant în cadrul diviziei de tancuri Kantemirovskaya, în vârstă de 21 de ani. De altfel, ne amintim imaginile publice care arătau cum soldatul rus l-a omorât pe civilul ucrainean în timp ce acesta  mergea cu bicicleta pe marginea drumului și vorbea la telefon.

Volodimir Zelenski a mulțumit, într-un mesaj video, Statelor Unite pentru sprijinul financiar acordat recent Ucrainei și spune că nu consideră acest sprijin ca fiind un dar, ci o contribuție comună la menținerea democrației și libertății în regiune.

Cea de-a 85-a zi a apărării noastre este una, cu siguranță, memorabilă. Sunt recunoscător Statelor Unite pentru că a aprobat acordarea celor 40 de miliarde de dolari pentru sprijinirea Ucrainei și democrației în regiunea noastră. Acest pachet de sprijin a trecut de Senatul SUA. Este o manifestare a unui leadership puternic și o contribuție necesară la apărarea comună a libertății. Pentru a continua apărarea, Ucraina are nevoie de sprijin financiar rapid și suficient. Și nu interpretăm aceste măsuri de sprijin ca pe niște daruri de la partenerii noștri, ci ca pe o contribuție pentru securitatea comună, a tuturor. Pentru că lupta de apărare a Ucrainei este, de asemenea, apărarea tuturor de noile războaie și crize pe care Rusia le poate provoca, dacă va câștiga războiul împotriva Ucrainei. De asta trebuie ca toți să colaborăm pentru a ne asigura că Rusia nu va avea succes în agresiunea sa împotriva statului nostru. Nici militar, nici economic, nici sub o altă formă.

Zelenski afirmă că Rusia continuă agresiunea în mai multe zone din Ucraina și că în fiecare zi mor alți civili și zeci de oameni sunt răniți. El subliniază faptul că, din punct de vedere militar, nu există nicio justificare pentru bombardarea unor locuințe și instituții de interes public și social din Ucraina și că faptele Rusiei nu pot fi calificate altfel decât în termeni de „genocid” și „crimă”

„Forțele armate ucrainene continuă lupta de eliberare în regiune Kharkiv, dar în Donbas, ocupanții încearcă să intensifice presiunea. Acolo e iadul pe pământ și nu exagerez deloc. Bombardarea brutală și absolut fără rost din Severodonetsk, 12 morți și zeci de răniți într-o singură zi. Toate astea nu sunt doar ostilități de război. Rusia lovește regiunea Chernihiv, și mă refer punctual la teribilul atac de la Desna, mulți oameni au murit, dar și la constantele atacuri asupra Odesei și a orașelor din centrul Ucrainei. Donbas este complet distrus, pentru toate astea Rusia nu are nicio justificare din punct de vedere militar. Toate astea sunt încercări deliberate și criminale de a ucide cât mai mulți ucraineni cu putință. De a distruge cât mai multe locuințe, instituții sau facilități sociale posibil. Asta va fi calificat drept genocid asupra poporului ucrainean și pentru care ocupanții vor fi, cu siguranță, duși în fața justiției.”

Președintele ucrainean consideră că primul proces împotriva unui criminal de război rus este doar începutul și că vor urma toți cei care au dat sau executat ordine de a ucide civili în Ucraina.

Primul proces în Ucraina împotriva unui criminal de război rus a început deja și se va încheia cu instituirea deplină a dreptății. Sunt sigur de asta! Îi vom găsi și aduce în fața justiției pe toți cei care dau și execută ordine criminale.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare