vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneIstván Beke și Zoltán Szőcs, condamnați pentru terorism, premiați în timpul vizitei...

István Beke și Zoltán Szőcs, condamnați pentru terorism, premiați în timpul vizitei președintelui Ungariei în România, în prezența unui senator UDMR

Numele lui István Beke și Zoltán Szőcs echivalează în România cu terorismul. Cei doi tineri au fost interceptați de autoritățile din România când plănuiau să detoneze o bombă artizanală la parada militară din Târgu Secuiesc pe 1 decembrie 2015, de Ziua Națională a României. Acum, chiar în perioada vizitei președintelui Ungariei în României, Asociația Civică Pál Vasvári, cu sediul la Budapesta, a decernat premiul Pál Vasvári celor doi, în cadrul unei ceremonii festive.

Cei doi au fost eliberați din închisoare anul trecut și, potrivit presei locale, ei au fost, de fapt, premiați cu această distincție în 2019, însă s-a ales acest moment pentru decernarea oficială a celor doi în cadrul unei ceremonii festive la care au participat personalități importante din România și Ungaria. Se vorbea chiar despre o intenție a președintelui Ungariei, Katalin Novak, de a participa la această ceremonie, însă vizita acesteia generase destul de multă tensiune publică în România, pentru ca ea să mai participe și la evenimentul menționat.

Totuși, la premierea celor doi condamnați pentru terorism au participat, potrivit publicației locale Haromszek, senatorul László Ödön Fejér și József Kulcsár-Terza, iar Ungaria a fost reprezentată de Zoltán Lomnici, fost președinte al Curții Supreme a Ungariei, președinte al Consiliului Demnității Umane și Asociația Civică Pál Vasvári din Budapesta, cu sediul în Ungaria și reprezentată de copreședintele Kálmán Tóth.

În cadrul ceremoniei, s-a discutat despre „sacrificiile pentru libertate” ale celor doi tineri condamnați pentru terorism, iar fostul președinte al Curții Supreme a Ungariei, Zoltan Lomnici, a încercat să sublinieze eroismul celor doi care își propuseseră să genereze haos și probabil victime în cadrul unei ceremonii la care participau oameni nevinovați și numeroși copii.

Trebuie să ne punem întrebarea dacă am fi dispuși să facem un sacrificiu serios pentru națiune, pentru libertatea ei. Câți dintre noi s-ar angaja să execute câțiva ani de închisoare pur și simplu pentru că ne mărturisim maghiaritatea, pentru că ne agățăm de națiunea noastră și considerăm important ca minoritatea etnică maghiară care trăiește aici să fie tratată egal? Câți dintre noi am accepta asta? Avem atât de mult curaj și determinare?, a declarat Zoltan Lomnici.

O declarație foarte interesantă a fost făcută, în cadrul ceremoniei, și de deputatul UDMR din Parlamentul României,  József Kulcsár-Terza, care a spus că decizia instanței române de a-i condamna pe cei doi a fost una nedreaptă, deși deciziile instanței nu se comentează și, în niciun caz, nu pot face subiectul declarațiilor unor oameni politici.

Am știut din primul minut că băieții sunt nevinovați. Știam că acești doi oameni își iubesc țara, spuneau adevărul și le-am fost alături”, a spus deputatul.

István Beke a ținut chiar un discurs în fața celor prezenți la ceremonia și a spus că nu regretă nimic, pentru că nu a făcut nimic regretabil:

După cum știți, în lumea modernă de astăzi, maghiarii sunt atacați, ca să nu mai vorbim de secui. Simt că cei care sunt în slujba patriei și neamului nu trebuie închiși, ci sprijiniți, iar cei care sunt trădători ai patriei și ai neamului să primească cât mai curând pedeapsa demnă. (…) Nu am nimic de regretat pentru că nu am făcut nimic. Acest premiu nu e numai al meu, ci și al fraților și suroriloe noastre, pentru că am dat un exemplu de comportare maghiară dreaptă. În ciuda faptului că cineva este terorist, ei au cele mai mari acuzații, dar există o comunitate maghiară, maghiarii din Bazinul Carpatic, ai căror reprezentanți ne sunt alături de la început. Acest premiu aparține tuturor maghiarilor adevărați”, a spus și Zoltán Szőcs.

Cei doi tineri au mai fost premiați și în octombrie 2021 de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cu diploma şi medalia de onoare Moyses Márton.

 

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare