vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneSpitalul construit de 350.000 de români este aproape gata: "Statul va trebui...

Spitalul construit de 350.000 de români este aproape gata: „Statul va trebui să se ridice la înălțimea acestui proiect”

Asociația „Dăruiește Viață” și-a propus, în cadrul campaniei ”350.000 de motive. Un Spital de Copii” să strângă fonduri pentru cel mai ambițios proiect al Asociației, primul spital construit de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări. Un proiect pilot care va redefini modul în care se oferă îngrijire medicală în România. Vestea bună e că spitalul promis e aproape gata. Vestea proastă e că el va fi gestionat de statul român.

Peste 350.000 de români au contribuit, prin donațiile lor, la construcția unui spital de la zero. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele asociației „Dăruiește viață” muncesc de o bună perioadă de timp la concretizarea acestei promisiuni, iar demersurile lor sunt aproape de final. este vorba despre un veritabil campus medical, care ar trebui să ofere condiții occidentale pacienților aflați în nevoie. De altfel, Oana Gheorghiu a vorbit despre acest proiect într-un interviu cu INVESTIGATORIA la finalul anului trecut.

Vorbim despre un veritabil campus medical, așa cum vedem prin filme sau în străinătate, în care toți copiii care au nevoie să beneficieze de niște condiții de secolul ăsta, iar clădirea existentă a spitalului “Marie Curie”, care e făcută tot din donații de la statul polonez, după cutremurul din 77, să o consolidăm și să o transformăm într-o clădire pentru primirea familiilor copiilor bolnavi sau pentru tratamentele de care ei au nevoie, un fel de hotel al spitalului, cu spații de învățare, spațiu administrativ, cantina, adică ne dorim ca din proiectul ăsta să iasă primul campus medical adevărat din România. Și, dincolo de construit clădiri, ne dorim să facem un pic mai mult.„, a spus Oana Gheorghiu.

Acum, proiectul se apropie de final și, potrivit Oanei Gheorghiu, au existat multe impedimente în implementarea lui, însă s-a ajuns deja în etapa de echipare și mobilare.

Am fi vrut să terminăm spitalul de mult. Ne propusesem să fie gata în 2020, așa ziceam noi când ne-am apucat de proiect, în 2018… Pe atunci însă proiectul avea 3 etaje, vreo 4000 de mp iar noi nu știam cu ce provocări vom avea de-a face. Am vorbit puțin despre ce a fost greu, pentru că nu ne place să ne plângem dar și pentru că au fost multe, multe ce păreau mărunte, ce și cui să le mai spui? Au fost și câteva uriașe, ce păreau de netrecut, după ce le-am trecut ce sens ar mai fi avut (versurile au ieșit de la sine, jur. Azi, cele 9 niveluri, cu o suprafață totală de 12.000 de mp sunt sus, se instalează mobilierul, se fac retușuri, apoi pe mobilier se montează aparate electrice și echipamente, apoi iar niște retușuri. Acum, în această etapă discuțiile sunt despre mm… 5 mm mai sus, 5 mm mai jos… acum se vede fiecare mm în plus sau în minus și habar n-aveți cât de mult contează chiar și un mm.„, a scris aceasta pe Facebook.

Spitalul va fi gestionat, însă, de statul român, lucru care pune puțină îndoială în sufletele celor care își doresc acest proiect funcțional. De altfel, și Oana Gheorghiu susține că, în acest caz, este de așteptat ca statul român să se ridice la înălțimea acestui proiect, sub presiunea responsabilității pe care o are față de cei 350.000 de donatori care au făcut ca spitalul să existe.

Cine va gestiona spitalul? Statul român. E un proiect realizat pe terenul statului și aparține de drept statului. Nu e un spital privat, nu fuge nimeni cu el de acolo, așa cum am mai auzit prin „târg”. Statul va trebui însă să se ridice la înălțimea acestui proiect, construit de 350.000 de români, va trebui să-și deschidă mintea și să facă loc unui parteneriat care să aducă schimbarea în bine pentru personal, pentru pacienți și chiar și pentru ei, politicienii români.„, a mai punctat Oana Gheorghiu, una dintre fondatoarele Asociației „Dăruiește viață”.

Încă se mai pot face donații pentru acest proiect impresionant, acestea fiind ultimele zile din an în care se poate redirecționa impozitul pe venit către proiecte sociale.

Sursă foto: Oana Gheorghiu, FB

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare