joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialA doua excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț. CSM confundă ONG-ul...

A doua excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț. CSM confundă ONG-ul cu partidul politic

Judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură pentru… a doua oară. Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri că nu e suficientă prima excludere a judecătorului, pe tema filmulețelor postate pe Tik-Tok (în care tăia un gard și făcea mișcare în piscină), așa că acum a decis că activitatea lui în cadrul unui ONG echivalează cu apartenența politică, ceea ce l-ar face incompatibil cu profesia de judecător.

Astfel, în ședința din 25 mai, CSM a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Dănileț, judecător în cadrul Tribunalului Cluj, „pentru abaterea disciplinară prevăzută de art.99 lit. b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată constând în încălcarea interdicției de a face parte din formațiuni politice și pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată„.

Cristi Dănileț susține că această presupusă abatere sesizată de CSM derivă din eroarea de a fi confundat calitatea sa de membru în cadrul a două ONG-uri, care au criticat, prin comunicate publice, activitatea partidelor de guvernământ cu apartenența la o formațiune politică. Practic, CSM n-a făcut distincția între ONG și partid politic.

„Întrucât eu sunt membru în două ONG-uri care au dat comunicate prin care criticau activitatea partidelor de guvernământ, deși m-am abținut de la vot în cazul emiterii acelor comunicate, nu le-am semnat, nu le-am difuzat si cu toate că am arătat ca nu CSM e competent să stabilească ce este o formațiune politică, ci legea, care pune în această categorie doar „partidele politice” , „alianțele electorale”, „alianțele politice” și „ONG-urile care reprezintă minorități și candidează la alegeri”, ceea ce nu este cazul în speță”, a punctat judecătorul în reacție la decizia luată.

Mai mult, acesta este acuzat de faptul că ar fi participat la activități politice, situația incompatibilă, din nou, cu profesia de judecător. Danileț susține că lucrurile nu stau deloc așa și că premisa eronată a dus la această nouă acuzație fără substanță.

Am participat la acțiuni politice, lucru interzis magistraților, prin faptul că am scris un articol științific despre educație publicat de unul dintre cele două ONG-uri și pentru că am participat la o întâlnire nepublică a membrilor unuia dintre cele două ONG-uri declarat „formațiune politică” de către CSM. Pentru cine nu știe: cele două ONG-uri sunt înființate legal, de către un judecator, ca asociatii neguvernamentale, apolitice si nonprofit. Unul se ocupă de educația juridică, celălalt de promovarea culturii europene. Nimeni nu a cerut desființarea lor vreodată pentru că și-ar fi încălcat statutul propriu.„, a mai scris Danileț în reacție la hotărârea luată de CSM.

În cadrul ședinței CSM a existat și o opinie separată, care a cerut respingerea în totalitate a acțiunii disciplinare formulate de Inspecția Judiciară, aceasta fiind neîntemeiată. N-a fost, însă, suficient.

Cristi Danileț este un judecător care a decis să se implice și civic, pentru a aduce legea la îndemâna tuturor, dar, mai ales, a copiilor, care au cea mai mare nevoie de educație cetățenească. A organizat astfel procese simulate cu tineri din multe școli, a scris cartea “Elevul și Legea”, pentru care a consultat 500 de legi și ordonanțe pentru a explica legea pe înțelesul elevilor și a discutat cu sute de copii despre importanța respectării normelor într-o societate.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare