joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăAvocatul DiavoluluiCum funcționează amânarea ratelor la bancă

Cum funcționează amânarea ratelor la bancă

Eram cu soția la bancă. Un om agitat și cu fața acoperită, cu un pistol în mână, a venit țipând lângă noi. „Scoateți banii, ăsta e un jaf!”. „N-am domne’. Îmi amânam rata”, îi răspund eu arătându-i cardul de credit. Pe furiș, arunc ultimele bancnotele din buzunar spre ghișeu. „Ce faci?” strigă soția speriată. „Depunere, vă rog. Păi mai bine să-i fure de la bancă decât de la mine, nu?” Foarte agitat, domnului corsar îi aluneca cârpa de pe față. „Ai văzut ceva?” urlă el către bătrânelul de lângă. „Păi..da”. Boom, bătrânelul se prăbuși la pământ. Se întoarse către noi: „Voi ați văzut ceva?”. „Eu nu, poate soția…”

Tata mi-a zis să fiu strângător. Să cheltui bani doar după ce contul din bancă arată ca un număr de telefon. Asta am și făcut, pe balanța mea scria 112 ultima dată. Ce corsar naiv, mă gândesc eu. Dă-i unui om un pistol, jefuiește o bancă. Dă-mi o bancă, jefuiesc toată țara… Dacă vroia să îl caute și pe el cineva, nu era mai ușor să facă niște credite? De fapt, cu credite nu-l mai iertau nici mort. Din pușcărie poate iese în câțiva ani. „Domnu’, zic eu văzând că nu trage în soție, dar nu mai împușcați oameni, oricum aici sunt camere, v-au văzut fața…”. „Nu merg, doamna directoare nu avea azi machiajul cum trebuie și le-a închis”, ne spune gratuit operatoarea de la ghișeu. Mulțumesc.  Inside job, toată ziua.

Mediul bancar critică pe surse anunțul făcut de guvern – să ofere celor care au credit posibilitatea de a-și amâna ratele cu până la 9 luni. Mulți cetățeni, care trăiesc de la salariu la salariu, primesc în felul asta o gură de aer, mai ales cu creșterea abruptă a prețurilor de 15-30%, în condițiile în care salariile au rămas ca anul trecut.

Băncile sunt nefericite – că trebuie să vină de acasă cu niște bani temporar pentru a compensa amânările. Dar.. despre toate creditele pe care le dau cu dobândă variabilă, dobândă variabilă care se tot duce în sus, crescându-le venitul, nu zic nici un cuvințel. Băncile se plâng că măsura ar putea spori inflația, pentru că ar duce la o creștere a consumului. Inflația, dragi bancheri, nu e împinsă de consum în Romania, ci în principal de prețurile mari la comodități, prețuri stabilite internațional.

Măsura nu crește consumul, ci temperează descreșterea consumului. Nu e vorba de bani noi care se vor utiliza în economie, e vorba de viața unor familii care trebuie să trăiască normal în vremuri de creștere rapidă a dobânzilor și prețurilor. Unii oameni, fără nici o vină, sunt în pericol de a-și pierde casele, afacerile, din cauza unei situații globale neașteptate și să sperăm doar temporară. Măsura poate fi esențială pentru evitarea unei recesiuni și protecția populației, chiar dacă marile bănci par că vor suferi puțin.

Cum funcționează amânarea ratelor?

Când amâni un credit, nu mai trebuie să faci plăți până la o anumită dată. De exemplu, dacă trebuia să termini creditul în Noiembrie, acum îl vei termina în Decembrie dacă ți l-ai amânat o lună. Trebuie să înțelegi bine când începe oficial și când se termină amânarea  – dacă e aprobată pe 2 August, tot trebuie să faci plata pe 1 August, de exemplu. Trebuie văzute condițiile puse de bancă – în unele cazuri poate vor mări ușor plata lunară ca să compenseze, în altele vor mări durata creditului, în alte cazuri poate vor solicita toate plățile amânate într-o sumă, deși sperăm să nu auzim de astfel de situații.

Mi se calculează dobândă pe perioada amânării?

Da, din păcate. În special dacă creditul e mare, ca de exemplu un credit pentru casă, dobânda poate fi semnificativă. Poți să ceri de la bancă să iți spună cât ai plătit în principal și cât în dobândă până acum și să calculezi dobânda pe perioada amânării. Dacă îți poți permite plățile, poate că nu e bine să amâni.

Îți afectează amânarea Scorul de Credit?

Dacă amânarea este aprobată, scorul tău nu ar trebui să fie afectat.

Ce alternative sunt la amânarea creditului?

Poți să ceri băncii un plan de plăți modificat. În special dacă ceva s-a schimbat semnificativ și permanent în venitul familiei, poți încerca să vezi dacă banca poate extinde durata creditului. Asta ar întinde creditul pe mai mulți ani, dar îți face ratele lunare mai mici. E o discuție care merită avută, în special cu creșterea dobânzilor – dacă bugetul lunar nu ne mai permite rata curentă, încercăm să negociem cu banca.

Poți să încerci să îți refinanțezi împrumutul. Băncile sunt în competiție permanentă și bancherii au target-uri de vânzări (credite). Putem ține un ochi deschis după alte oferte de la bănci. Dacă nu te înțelegi cu banca actuală, poți găsi o altă bancă care oferă un credit un pic mai agreabil, în special dacă ești bun platnic, cu un scor de credit corespunzător. O regulă care funcționează mai mult pentru corporații, dar merge și la unele persoane: dacă veniturile variază cu dobânzile, atunci poți să iei o dobândă variabilă. Dacă venitul tău e mai fix, atunci ar trebui să te gândești la o dobândă fixă pe termen lung.

Bugetează bugetează bugetează. Anul ăsta e excepțional și dificil, trebuie să mai tăiem un pic și să strângem cureaua acolo unde se poate, să fim prudenți. Putem să mai ținem un an mașina de spălat aia veche. De multe ori băncile sau alte organizații oferă consiliere în materie de buget și credite. În general, este și interesul lor să ajute oamenii să-și plătească ratele, e mai greu să recupereze dacă un om nu poate plăti. Caută sfaturi și resurse dacă nu te pricepi bine la bugete.

 

 

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare