vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialO bijuterie arhitecturală din Prahova, pe punctul de a fi demolată de...

O bijuterie arhitecturală din Prahova, pe punctul de a fi demolată de autorități pentru că e… degradată

Clădirile istorice din România nu s-au bucurat decât în cazuri izolate de respectul autorităților. În fiecare an, zeci de clădiri de patrimoniu sau cu valoare istorică și simbolică se degradează văzând cu ochii, fără ca nimeni să miște un deget. Uneori acestea sunt scoase din proprietatea publică și vândute, alteori sunt pur și simplu demolate. Este și cazul clădirii în care funcționează primăria Urlați din Prahova, în cazul căreia autoritatea locală a decis că e cazul s-o demoleze, pentru că s-ar afla într-un stadiu avansat de degradare.

Clădirea în care funcționează Primăria Urlați a fost realizată de arhitectul Toma T. Socolescu, în perioada 1922-1928, grație legăturii personale pe care celebrul arhitect o avea cu orașul. Edificiul a fost ridicat în mandatul primarului Alexandru Țigănescu și a fost inaugurat în 1929, în plină criză economică. Clădirea e de o frumusețe specială, care să zonei un aer cochet și este amplasată chiar în centrul orașului, având în față monumentul eroilor din Primul Război Mondial, creație a sculptorului Dimitrie Mățauanu. Acoperișul este și el spectaculos, datorită celor două turnulețe, acoperite cu cupolete.

Clădirea este descrisă din punct de vedere estetic și arhitectural de Paul D.Popescu în cartea Memoria Zidurilor:

Proiectul a fost gata prin 1926-1927, iar construcția a fost terminată și inaugurată în 1929. Atenția arhitectului s-a îndreptat spre fațada corpului central. Cum edificiul întreg a fost conceput pe orizontală, arhitectul s-a gândit să-i ofere prestanță și o oarecare verticalitate înălțând această zonă. Acoperișul avea forma unui trunchi de piramidă, iar la partea superioară, un ornament de fier forjat, care îi sporea cu încă aproape un metru înălțimea. La baza trunchiului de piramidă a ridicat, pe colțurile din față, două turnulețe lanternă, acoperite cu niște pseudo-cupole ovoidale.

De altfel, arhitectul Toma Socolescu și-a mai pus amprenta și pe alte două clădiri ale orașului, și anume Centrul Agricol, care este un complex de clădiri și băile comunale, ambele fiind incluse în domeniul public al orașului Urlați.

În mod ciudat, clădirea primăriei din Urlați nu a fost întreținută periodic și, din acest motiv, bijuteria arhitecturală a ajuns într-un stadiu avansat de degradare. În loc să remedieze problema, administrația locală a orașului a decis că e nevoie de un sediu nou pentru funcționarea primăriei și a decis că sediul vechi trebuie demolat.

În acest moment activitatea Primăriei se desfăşoară în clădirea construită în perioada 1929, amplasată în Oraşul Urlați pe strada 23 August nr.9, în orasul Urlați, clădire ce prezintă un pericol avansat de prăbuşire datorat gradului ridicat de degradare. În această situație este necesară demolarea construcției vechi și construirea unui sediu nou, care să prezinte performanțe superioare în materie de sănătate a personalului şi populaţiei şi de protecția mediului”, se arată în referatul de aprobare aferent proiectului de hotărâre.

Demersul autorității locale a generat revoltă publică. Marian Măchițescu, primarul localității, susține că demolarea este unica soluție și că noul sediu al primăriei va fi o replică perfectă a construcției istorice din perioada interbelică. Însă sunt voci chiar în consiliul local care susțin că asta ar fi, în sine, o eroare uriașă. Mai mult, există fonduri destinate chiar acestui scop: de reabilitare a clădirile cu semnificație simbolică și istorică.

Consilierul local Mircea Crisbășanu s-a arătat revoltat de intenția autorităților și a promis că nu va susține acest demers, pe care îl consideră o eroare uriașă.

Demolarea și construirea unei noi clădiri „păstrând forma celei inițiale” ar fi un eșec care, în plus, va costa cel puțin 2.5 milioane Euro. Mă voi opune proiectului de demolare a uneia dintre cele mai importante clădiri din Urlați. Restaurarea este soluția corectă„, a scris consilierul pe Facebook.

Dar nu numai el este revoltat de această intenție. Fundația „Pro Patrimonio”, care are o îndelungată activitate în domeniul protejării monumentelor istorice, solicită public păstrarea, consolidarea și reabilitarea clădirii Primăriei Urlați. Mai mult, oferă și o soluție: clasarea clădirii ca monument istoric.

Considerăm că soluția optimă este păstrarea clădirii vechi, consolidarea și reabilitarea acesteia la standardele moderne necesare unei bune funcționări și conservarea valorilor de patrimoniu și identitate locală și națională prin clasarea acesteia ca monument istoric. (…) Clădirea istorică are valoare identitară pentru oraș și demolarea ei va distruge o parte din memoria și specificul locului. Chiar instituția primăriei pierde un reper, un simbol care reprezintă chiar orașul; Clădirea a fost realizată de un arhitect foarte valoros (Toma Socolescu) din perioada interbelică care a realizat clădiri importante în Ploiești și județul Prahova, fapt care conferă o valoare culturală și identitară deosebită clădirii primăriei; Pentru problemele structurale, care sunt folosite ca argument pentru demolare, există soluții diverse de consolidare, fapt care nu justifică demolarea, precum și fonduri pentru realizarea acestor lucrări; Politicile europene, concentrate în conceptul New European Bauhaus, pun accent pe reconversia și valorificarea clădirilor istorice și descurajează demolările. Sustenabilitatea însemnă a valorifica la maxim a ceea ce există și a adapta și aduce la standarde moderne o clădire, fără a recurge la soluția demolării (care reprezintă o acțiune cu impact mult mai mare asupra mediului – deșeuri, poluare, pierderea identității locului etc.). A păstra și reabilita o astfel de clădire istorică, chiar dacă nu are statut de monument istoric înseamnă a înțelege valoarea și potențialul ei, a reda comunității un simbol identitar și a întări prestigiul instituției. O astfel de decizie reprezintă un model de politică urbană europeană adaptată contextului actual și un bun exemplu pentru alte orașe.„, se arată în petiția Fundației.

Institutul Naţional al Patrimoniului solicită acum clasarea clădirii în care funcționează Primăria Urlați, pentru a împiedica demolarea ei.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare