vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialLaura Codruța Kovesi, apreciată în presa germană: aduce la bugetul UE de...

Laura Codruța Kovesi, apreciată în presa germană: aduce la bugetul UE de trei ori mai mulți bani decât cheltuiește Parchetul European

Laura Codruța Kovesi se bucură de apreciere în presa europeană de când a început activitatea de conducere a Parchetului European. Publicația germană Der Spiegel susține că aceasta ar aduce la bugetul Uniunii Europene de trei ori mai mulți bani decât cheltuie pentru funcționarea instituției de care este responsabilă, iar performanțele punctate de jurnaliști nu se opresc aici.

În numai un an de activitate, noul procuror șef european, împreună cu echipa sa au atins niște performanțe cu adevărat spectaculoase. Vorbim despre 4006 de infracțiuni înregistrate și analizate, 926 de investigații deschise și 259 de milioane de euro ”înghețate” în urma cercetărilor făcute. Publicația a purtat chiar un dialog pe tema activității sale cu Laura Codruța Kovesi, care a spus că victoria Parchetului European este condiționată de încrederea oamenilor în munca procurorilor europeni. Mai mult, ea crede că e necesar ca UE să ia măsuri comune împotriva oricăror delicte financiare, lucru care momentan nu se întâmplă.

Dincolo de asta, depinde mult de Kövesi dacă agenția europeană de investigație poate avea succes. Practic, este o sarcină imposibilă: în calitate de investigator de top al Europei, va trebui să-și facă dușmani în aproape douăzeci de țări. În același timp, totuși, ea trebuie să pună de partea ei cât mai multe țări posibil pentru a crește resursele și influența agenției sale. Ea trebuie să-și păstreze independența și să-și păstreze distanța în timp ce destructurează rețele infracționale. Cel mai important, însă, va trebui să ridice profilul EPPO în Europa. Fiecare zi este o luptă pentru a determina când poate arunca armura în care s-a învăluit”, notează publicația germană.

Jurnaliștii de la Der Spiegel remarcă și faptul că activitatea lui Kovesi este apreciată în cadrul Parlamentului European, dar scrie că e nevoie de mai mult decât de apreciere.

Mai mulți membri ai parlamentului i-au mulțumit pentru munca depusă. Dar Kövesi vrea mai mult: pentru ca procurorii să devină și mai independenți de autoritățile naționale, au nevoie de mai multă putere și bani, iar pentru asta, Comisia Europeană trebuie să modifice regulile care guvernează EPPO. EPPO are nevoie de aprobarea Comisiei și a statelor membre pentru ca aceste lucruri să se întâmple.

În cursul acestui prim an de la începerea activității, mai mult de jumătate din investigațiile procurorilor europeni au vizat Bulgaria, România, Germania și Italia.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare