marți, noiembrie 28, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticComisia de la Veneția ar putea fi sesizată pentru decizia CCR privind...

Comisia de la Veneția ar putea fi sesizată pentru decizia CCR privind prescripția faptelor. Vlad Gheorghe: „Deschide o cale excepțională de atac pentru infractorii deja condamnați”

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional, la finalul lunii mai, un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. Situația a generat multă revoltă în rândul populației, iar europarlamentarul Vlad Gheorghe a anunțat că a solicitat Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei să sesizeze Comisia de la Veneția cu privire la această decizie.

Anunțul a fost făcut de Vlad Gheorghe, care insistă asupra faptului că această decizie deschide o cale excepțională de atac pentru infractorii care au primit deja condamnare. Și, după cum s-a arătat în analizele specialiștilor, mai mulți infractori celebri ar putea deveni beneficiarii acestei decizii a CCR.

Europarlamentarului grupului Renew Europe susține că a solicitat comisarului Dunja Mijatović  să sesizeze Curtea de la Veneția, după ce i-a explicat cum această decizie afectează sute de dosare în diverse stadii procedurale și favorizează infractorii în loc să protejeze victimele.

Când vorbim despre întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale nu ne referim doar la infracțiuni de corupție, ci și la dosare privind traficul de ființe umane, pornografie cu minori și abuzuri, înșelăciune, jaf etc. Am atenționat Comisarul despre încălcarea expresă prin această decizie a dreptului Uniunii și am amintit hotărârea anterioară a CJUE din 21 decembrie 2021 conform căreia supremația dreptului Uniunii este clară, mai ales când decizii precum cea mai recentă hotărâre a CCR pot duce la impunitate. Este dreptul instanțelor să NU aplice această decizie fără ca magistrații să riște sancțiuni disciplinare, dar pentru Inspecția lui Netejoru și CSM-ul lui Savonea, nu va conta în vreun fel decizia CJUE.„, a scris Vlad Gheorghe.

Acesta spune că l-a informat și pe comisarul european pentru justiție cu privire la decizia CCR.

L-am informat și pe Comisarul European pentru justiție, Didier Reynders despre această decizie a CCR – ultima cu Dorneanu președinte și doar una dintr-un lung șir de hotărâri care ne-au adus critici în MCV și continuarea mecanismului pentru țara noastră, că deh, nu progresăm și nu ne facem temele pe justiție. Păi cum să ni le facem, dacă-avem USL 2 la guvernare, pe Predoiu ministru la justiție și un nou PSD-ist șef la CCR?!
REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare